İHD, seçimleri izlemek için YSK’ye başvurdu

İHD, seçimleri izlemek için YSK’ye başvurdu

İHD, seçimlerde bağımsız gözlemci sıfatıyla ihlalleri tespit etmek üzere başvuru yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve parlamento seçiminde bağımsız gözlemci olmak üzere başvuru yapacaklarını açıkladı.

Derneğin 2011 yılından bu yana her seçim döneminde Yüksek Seçim Kurulu’na yaptıkları bağımsız izleme ve gözlemci talepleri reddediliyor.

MA’ya konuşan Yoleri, “Sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nda da yer alıyoruz. Görevli arkadaşlarımız görevli oldukları bölgelerdeki hak ihlallerini tespit edip, hak ihlallerini belirlediğimiz dijital sisteme yükleyerek merkeze gönderecekler ve bizde bu hak ihlallerini raporlayacağız. Aynı zamanda diğer izleme yapan örgütlerle ortaklaşarak, en azından seçim güvenliği boyutuyla bir fotoğraf ortaya çıkarmış olacağız” dedi.

Sandık başındaki ihlaller

Yoleri, itiraz süreçlerine dair şu bilgiyi verdi:

“Oy kullanıldığında bazı imza bölümleri var, imzanın kayması oy kullananlarla kullanmayanların karışması ya da imza attırılmasının unutulması gibi bazı durumlar ortaya çıkabiliyor.

Engellilerle, yaşlılarla ilgili oy kabinine girdiklerinde yalnız olmaları meselesinde bazı tartışmalar yaşanabiliyor.

Sandık bölgesinde kimlerin bulunabileceği meselesinde oradaki işleyişin sağlıklı olup olmadığını takip etmek bakımından bulunması gereken bazı itirazlar söz konusu olabiliyor.

Ya da o listede ismi yazmayan kişilerin oy kullanması gibi bazı durumlar oluyor. Geçen seçim döneminde yine hatırlarsanız ıslak imza olmayan raporların, mühürsüz tutanakların geçerli kılınması gibi kararlar söz konusu olabiliyor.

Bunları seçim günü ilk andan başlayarak yani sandık kurulunun oluşturulduğu andan başlayarak izliyor ve ilgili itirazlarda bulunuyoruz.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.