İHD: Nüfus artışı 9,5 milyon, seçmen artışı 11 milyon

İHD: Nüfus artışı 9,5 milyon, seçmen artışı 11 milyon

İHD Genel Başkanı Türkdoğan, seçimlerde yapılabilecek usulsüzlüklere dikkat çekerek seçmenleri oy kullanmaya ve oylarına sahip çıkmaya çağırdı. Türkdoğan, "Doğu ve Güneydoğu'da 973 sandık taşındı, bundan 98 bin seçmen etkilendi" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 31 Mart yerel seçim süreci ihlalleri ve seçim izleme üzerine basın toplantısı düzenledi. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, seçimlerde yapılabilecek usulsüzlüklere dikkat çekerek seçmenleri oy kullanmaya ve oylarına sahip çıkmaya çağırdı.

Kanunlarda yapılan değişikliklerle olası hak gasplarına değinen Türkdoğan, seçmen kütüklerinde yapılan değişikliklerle sandık taşıma ve sandık birleştirme konusunda özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanacak problemlere dikkat çekti. Kolluk kuvvetlerinin seçim sırasında müdahale edebilme ihtimaline değinen Türkdoğan, “Çok büyük kavgalar çıkabilir. Sandık kurulu başkanı, en küçük bir sorun olduğunda hemen odanın dışında bulunan polisi çağırıp seçmenin uzaklaştırılmasını isteyebilir. Bunu herhangi bir seçmen de isteyebilir. Sonradan ‘mühürsüz zarf veya oy pusulası var’ diyerek buna geçerlilik kazandıracak bir yasal düzenleme seçimlerin manipüle edilmesine zemin oluşturmaktadır” diye konuştu.

‘1,5 MİLYONLUK ARTIŞ İZAH EDİLEMEZ’

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2009 yılı Türkiye nüfusu istatistiğine göre son on yılda Türkiye nüfusunun 9,5 milyon artmasına karşın seçmen sayısının 11 milyon attığına dikkat çeken Türkdoğan, “Matematiksel olarak böyle bir şey imkansızdır. Son 10 yılda Türkiye’nin nüfus artış hızı göz önüne alındığında seçmen sayısında 1,5 milyonluk artış izah edilemez. Bu veriler bile Türkiye’deki seçmen kütüklerinin hatalı olduğunu, her türlü manipülasyona açık olduğunu göstermektedir” dedi. Türkdoğan şu çağrıyı yaptı: “Tüm seçmenlerin oy kullanma haklarını kullanabilmeleri için sandığa gitmelerini ve oylarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.