İHD: Mumcu ve katledilen tüm gazetecileri saygıyla anıyoruz

İHD: Mumcu ve katledilen tüm gazetecileri saygıyla anıyoruz

İHD İstanbul Şubesi, Uğur Mumcu’nun katledilmesinden sonra 26 gazetecinin daha katledildiğine belirterek, hakikat mücadelesi veren gazetecilerin iktidar tarafından baskı altına alınmaya çalıştığına dikkati çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), katledilişinin 28’inci yılında gazeteci, araştırmacı ve yazar Uğur Mumcu’yu anmak için yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, Mumcu şahsında katledilen tüm aydın ve gazeteciler anılarak adalet talebi yinelendi.

Açıklamada, Ocak ayında katledilen Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Metin Göktepe, Hrant Dink, Ruhi Can Tul, Mehmet Topaloğlu için adalet mücadelesinin süreceği belirtildi. Mumcu’nun, 24 Ocak 1993 günü, arabasına konulan bir bombanın patlaması sonucu evinin önünde yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, “Yargısız infazlarla, gözaltında kayıplarla, katliamlarla, suikastlarla hafızamıza yer eden 90’ların karanlığında Uğur Mumcu’nun katledilmesi toplumda büyük bir tepkiye neden olmuş, bu karanlığın pençesindeki insanlar korkularından sıyrılıp seslerini yükseltmiş, sel olup İstanbul’dan Ankara’ya akmıştı. Saldırıda Hizbullah, İBDA-C, Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu isimli örgütlerin adı geçmişti. Yetkililerin, Mumcu’nun ailesine ve kamuoyuna cinayetin faillerinin yakalanacağı sözünü vermesine ve 6 yıl sonra açılan davada cinayetin örgütsel bağlantılarına ilişkin verilere ulaşılmasına rağmen, bu bağlantılar gizlendi ve cinayet emrini verenler korundu. Olayla ilişkileri ispatlanan ve ceza alan faillerin davası ise 17 yıl sonra bozularak davanın zamanaşımından düşürülmesinin yolu açıldı” ifadeleri yer aldı.

HAKİKAT MÜCADELESİNE ENGEL

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin verileri paylaşılan açıklamada, 1905-1975 tarihleri arasında 22 gazetecinin katledildiğine dikkat çekilirken, günümüze dek en az 57 gazetecinin öldürüldüğünün altı çizildi. Açıklamada, Mumcu’nun katledilmesinden sonra öldürülen gazeteci sayısının 26 olduğu aktarılarak,  gazeteci, yazar ve aydınların yürüttüğü hakikat mücadelesinin iktidarlar tarafından katlederek, tutuklayarak, cezalandırarak bitirmek istendiği belirtildi.

Gazetecilere yönelik baskıların artarak devam ettiğine vurgu yapılan açıklamada, bu durumun tarihte kara bir leke olarak kalacağı kaydedilirken baskılara son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.