İHD: Mültecilere saldırı ırkçı saiklerle yapıldı

İHD: Mültecilere saldırı ırkçı saiklerle yapıldı

İzmir’de mültecilere yönelik saldırıya dikkat çeken İHD, ırkçı saiklerle yapılan saldırının seçim süreciyle yükselen mülteci karşıtı söylemlerden bağımsız olmadığını belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Mülteci Komisyonu, 1 Ağustos'ta İzmir'in Konak ilçesinde bir işyerinde M.Ş.Ç. isimli kişinin saldırısında Suriyeli Yasir Muhammed Elati’nin yaşamını yitirmesi, Hüseyin Deheymiş'in de ağır yaralamasına ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıya, Suriyelilerin aileleri, Halkaların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Temsilciliği (THİV), Mülteci Medyası Derneği yöneticileri katıldı. 

Açıklama yapan İHD İzmir Şube Sekreteri Barış Işık, Hüseyin Deheymiş’in hastanede tedavisinin sürdüğünü belirterek, olaya dair şu bilgileri paylaştı: “Aynı işyerinde çalışan katil zanlısı öğlen yemeği sonrasında Yasir ve Hüseyin’i diğer odaya çağırmış, herhangi bir tartışma yaşanmaksızın Yasir ve Hüseyin’i bıçaklamıştır. Bu saldırıya katil zanlısının yeğeni ve diğer çalışanlar şahitlik yapmıştır. Görgü tanıklarının beyanına göre, M.Ş.Ç. isimli saldırgan işyeri güvenlik kameralarını silmiş, motoruna binerek olay yerini terk etmiştir. Yine görgü tanıklarının anlatımı üzerine olaydan yaklaşık 2,3 ay öncesinde 'kendisinin Suriyelilerden üstün olduğunu, ben nasıl Suriyelilerle aynı maaşı alıyorum, Suriyeliler yüzünden iş bulamaz hale geldik' şeklinde beyanlarda bulunmuştur.”

IRKÇI SALDIRI

Saldırının tasarlanarak ve canavarca hisle işlendiğini dile getiren Işık, yaşanan olayın kamuoyunda yeteri kadar ilgi görmediğini söyledi. Işık, "Açık bir biçimde ırkçı saiklerle işlenen bu saldırıyı özellikle seçim süreciyle yükselen mülteci karşıtı söylemlerden bağımsız değerlendirmek mümkün değildir" dedi. 

Mültecilerin savaş, yoksulluk ve yaşamlarını tehdit eden tehlikelerden kaçıp yaşama tutunmak için buralara gelmek zorunda kaldıklarını söyleyen Işık, siyasetçilerin de ırkçı, ayrımcı, nefret söylemlerini terk ederek, öncelikle insani bir göç ve mülteci politikasını geliştirmek gibi zorunlulukları olduğunu hatırlattı.

Işık, yaşanan saldırıyla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmesini isteyerek, yargılama sürecinin başlatılmasını istedi. 

Suriyeli aileler de olayın aydınlatılmasını isteyerek, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.