İHD Hakkari Şubesi, Yüksekova Çevre Raporunu açıkladı

İHD Hakkari Şubesi, Yüksekova Çevre Raporunu açıkladı

İHD Hakkari Şubesi Başkanı Yusuf Ozan Çobanoğlu, Yüksekova Belediyesi'nin borcunun 1 milyar TL'yi aştığını söyledi.

İHD Hakkari Şubesi tarafından hazırlanan Yüksekova Çevre Raporu düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. 

İlçedeki birçok sivil toplum örgütünün de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan İHD Hakkari Şubesi Başkanı Yusuf Ozan Çobanoğlu, Yüksekova'daki çevre düzenlemeleri ve yol yapım çalışmaları nedeniyle büyük mağduriyetlerin yaşandığını söyledi. 

"Çevre hakkı ihlali; insanlığa ve doğal yaşama karşı işlenen bir suçtur" diyen Çobanoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

"- Ulusal ve uluslararası çevre hukuku ve politikaları çevrenin dünyanın her yerinde ve her koşulda korunması anlayışına dayanmalıdır. Evrensel olarak kabul gören dayanışma haklarından biri olan çevre hakkının kapsamı; doğal yaşamın, flora ve faunanın korunması, doğanın temiz olarak muhafazası, düzenli sanayileşme, kimyasal artıkların uygun şekilde imha edilmesi, estetik bir çevre yaratma ve kültürel varlıkları korumadır. Çevre hakkı ihlali; insanlığa ve doğal yaşama karşı işlenen bir suçtur. Cezai müeyyide de bununla uyarlı olmalıdır.

Kent merkezinde birçok yol kısa zaman aralıklarıyla defalarca bozulmuş, kazılmış ve tekrar yapılmıştır. Yerinde yaptığımız gözlem ve çalışmalarda da gördük ki, çok az sayıdaki çıkar ve rant grubuna hizmet eden bir rantiyecilik anlayışı söz konusudur. Kayyım dönemlerinde yollar ve kaldırımlar her yıl başka bir bahane ile kazılmış ve bu borç yükü belediyeye yıkılmıştır. Belediyenin bilinen borcunun 1 milyar Türk lirasını aşmış olduğu herkesçe bilinmektedir. Yine, ilçedeki çalışmaların bir türlü bitirilmemesi birçok kitlesel hak ihlaline neden olmuştur. Sağlık, ulaşım, kent, ticaret hakkı gibi birçok hak yıllardır kesintisiz bir biçimde ihlal ediliyor. Ayrıca bu durum turizm açısından da birçok olumsuzluklara neden oluyor ve kent açısından çok kötü bir imaj oluşturuyor.

Cengiz Topel Caddesi’nde devam eden yol, altyapı ve köprü yapımına ilişkin çalışmalar ile ilgili şeffaf bir sürecin yürütülmediğini tespit ettik. İhalenin ne zaman yapıldığı, hangi bakanlıklarca bütçe ayrıldığı, ihaleye hangi firmaların katıldığı, ihalenin hangi bedel üzerinden verildiği ve en önemlisi projenin ne kadar sürede bitirileceğine yönelik hiçbir bilgiye rastlanılmamıştır. Bilindiği üzere bir altyapı çalışması mevcut ise bu çalışmalar öncesi bir ÇED raporunun alınması ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiği hukuki bir zorunluluktur. Bu konuyla bağlantılı olarak, çalışmaları üstlenen firmanın keşif fiyatı ve ihalenin şeffaflık boyutuna ilişkin olarak ihalenin maliyetinin hangi boyutlarda olduğu yönündeki bilgiler, kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Buna ek olarak, son derece can alıcı bir nokta olan durum da şudur; Cengiz Topel Caddesi’nde devam eden yol, çevre ve köprü çalışmalarına ilişkin 4 farklı bakanlığın bütçesinden kaynak aktarıldığı yönündeki bilgidir.” 

300 metre civarında olan bir alan için 4 farklı bakanlığın ödenek ayırması veya ortak bütçe oluşturulmasının nedeni nedir? Bu durumun halka açıklanması gerekiyor. Cengiz Topel Caddesi gibi Yüksekova’nın adeta atardamarı olan bir caddenin trafiğe bir bütün olarak kapatılmasının öncesinde bu yolun sürdürdüğü ulaşım faaliyetlerine ilişkin alternatif yollar yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu durum, kentin tamamını olumsuz yönde etkilemiştir ve burada da bir hak ihlali söz konusu olmuştur. Sene 2021 ve Yüksekova’da halen yapılı yollar ve kaldırımlar mevcut değil. Yaya yolları ve orta refüjler yeşillendirilmemiş ve kent adeta bir çöl hayatına mahkum olmuştur.

Kentteki bir cadde Tümen Komutanlığı tarafından güvenlik gerekçesi ile tek taraflı trafiğe kapatılmış durumda. Trafiğin bu denli yoğun olduğu bir noktada yolun tek şeritli hale getirilmesi birçok trafik kazalarına neden olmuştur ve olmaya devam edecek gibi görünmektedir. Sadece son bir ay içerisinde bilinen iki trafik kazası meydana gelmiştir. Güvenlik gerekçesi varsa, taburun kapatılan yol mesafesi kadar içeri çekilmesi daha hakkaniyetli olacaktır. Buradan yetkililere gereğinin yapılması konusunda çağrıda bulunuyoruz. İHD olarak yaşanan her türlü mağduriyetlerin ve hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bu kentin gençleri var ve şehrimiz asla kimsesiz değildir."

Basın Toplantısına Türk Tabipleri Birliği (TTB) Van-Hakkari Şubesi, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB ), İnşaat Mühendisler Odası (İMO) Hakkari Temsilcilikleri ve Hakkari Esnaf, Sanatkarlar Odası Başkanlığı (ESOB) temsilcileri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) katıldı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.