İHD Hakkari Şubesi ve Kayıp Yakınları Nezir Tekçi'nin akıbetini sordu

İHD Hakkari Şubesi ve Kayıp Yakınları Nezir Tekçi'nin akıbetini sordu

İHD ve kayıp yakınlarının bu haftaki eyleminde Nezir Tekçi’nin akıbeti soruldu.

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 109’uncu haftasında Yüksekova ilçesi Sanat Sokağı’nda buluştu. Eyleme Barış Anneleri, DEM Parti ve DBP yöneticileri katıldı.

Eylemde, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” yazılı pankart ve gözaltında kaybedilen, katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Açıklama metnini İHD Şube Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu. Bu haftaki eylemde Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Yêkmal’a Jorê köyünde çobanlık yapan, 28 Nisan 1995 tarihinde Gelibolu Piyade Tugayı’na bağlı askerler tarafından yöresel kıyafet giydiği gerekçesiyle gözaltına alınarak, kurşunlandıktan sonra bedeninde mayın patlatılan 25 yaşındaki Nezir Tekçi’nin akıbeti soruldu. Açıklamaya Tekçi’nin ailesi de katıldı.

690x450nc-hkr-10-02-2024-ihd-kayip-yakinlari-aciklama2.jpg

Sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz

Olay günü yaşananları aktaran Çapraz, Tekçi’nin dava geçmişine değindi. Çapraz, “Yeniden görülmeye başlayan dava, zaman aşımı dedi ileri sürülmek için sürüncemede bırakılıyor. Bizler hakikatin ortaya çıkarılması ve katledilen Nezir Tekçi için adalet talep etmeye, sorumluların gerçek bir yargılama ile cezalandırılmaları için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

Çapraz’ın konuşmasının ardından İHD Hakkari Şube yöneticisi, Tekçi’nin avukatı Hüseyin Boğatekin’in gönderdiği mesaj okundu.

Gönderilen mesajda şöyle denildi:

“1995'in baharında, 28 Nisan günü, operasyona giden askerler tarafından misafir olduğu köy evinden onlarca köylü ile beraber yasa dışı bir şekilde gözaltına alındı. Günlerce Yüksekova dağlarında, ağır işkenceler altında sorgulandı. Bilmediği şeyleri söylemesini istiyorlardı Nezir'den. Bilmiyordu, anlatamadı. Sonra, Nezir'in ellerini bağlayarak onlarca askerin karşısına diktiler. Komutanlar askerlerine emir verdi. 'Tarayın bu teröristi' diye. 

Bazı askerler ağladı, ateş edemedi, fakat onlarca kurşunla Nezir'in bedeni paramparça edildi. Bununla da yetinmemişti komutanlar. Bedeninin altına mayın yerleştirdiler, bedeni havaya uçuruldu. Bedeninden savrulan bazı parçalar donan karın üzerinden nehre düştü ve bir daha Çoban Nezir'i gören duyan olmadı. Yıllar sonra tanıkların anlatımı ile öğrenecektik ki, Nezir'in uğradığı işkence ve katilin asıl sebebi, giydiği "şal u şepik" adlı yöresel Kürt kıyafetiymiş. Onca eziyetin ve canavarca hisle öldürülmesinin başlangıç gerekçesiymiş bu.” 

Mücadeleye katılım çağrısı

Boğatekin mesajının devamında, üzerlerindeki yükün daha ağır olduğunu ifade ederek, “Bedensiz ve faili belli yitirdiğimiz binlerce canın hesabını sorana, faillerini ortaya çıkarıp adaleti sağlayana kadar, sokaklarda ve mahkeme salonlarında hakikati haykırmaya devam edeceğiz. Bu açıdan, çok büyük emek ve cefa aile meydanları, alanları ve cumartesilerimizi bir an olsun boş bırakmayan, işkence ile gözaltına alınan fakat pes etmeyen, kıymetli Cumartesi anneleri ve insanlarını saygıyla selamlıyor, mücadeleleri önünde eğiliyoruz. Herkesi kayıpların hesabını sormaya, bu haklı mücadeleye çağırıyoruz” diye belirtti.

690x450nc-hkr-10-02-2024-ihd-kayip-yakinlari-aciklama1.jpg

Tekçi’nin babası Halit Tekçi ise, oğlunun öldürülmesine ilişkin “Asıl terörist olan oğlumu öldürülenlerdir. Türk devletini suçlamıyorum ama dönemin hükümeti ve Genelkurmay başkanı bizi korumak için gönderdiği komutanlar oğlumun cebindeki Türkiye Cumhuriyeti kimliği olmasına rağmen öldürüldü. Ben oğlumun hakkını talep ediyorum. Allah ahımı ve oğlumun hakkını onu öldürenlerin yanına bırakmasın. Bu sorunlar savaşla bitmez. Bu savaşı durdurun daha fazla kan dökülmesin” diye konuştu.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum