İHD Hakkari Şubesi: Köylülerimizin yaşamış olduğu fiziki ve psikolojik şiddet karşısında sessiz kalmayacağız

İHD Hakkari Şubesi: Köylülerimizin yaşamış olduğu fiziki ve psikolojik şiddet karşısında sessiz kalmayacağız

İHD Hakkari Şubesi Kavaklı köyünde kaybolan hayvanlarını aramaya çıkan köylülerin üzerine askerler ateş açılması olayı ile ilgili açıklama yaptı.

İHD Hakkari Şubesi binasında yapılan açıklamayı İHD Hakkari Şubesi adına Başkan Yusuf Çobanoğlu yaptı. 05.07.2021 tarihinde Hakkari merkeze bağlı Kavaklı (Marûnis) köyünün Çaltepe (Kutus) mezrasında, kaybolan hayvanlarını aramaya çıkan Hamit Kaya, Kemal Kurt ve Mehmet Duman’ın üzerine ateş açıldığı belirtilen açıklamada, mağdurların bu durumu valiliğe dilekçe yolu ile bildirdikleri ifade edildi. 

Köylülerin valiliğe verdiği dilekçeye 12 gündür herhangi bir yanıt gelmediğini belirten Çobanoğlu, "Hamit Kaya, Kemal Kurt ve Mehmet Duman askerler tarafından darp edildiklerini, küfür ve hakarete maruz kaldıklarını ve daha sonra da serbest bırakıldıklarını İHD Hakkari Şubesi’ne beyan ederek, bu konu ile ilgili gerekenlerin yapılması için derneğimize başvuruda bulunmuşlardır. Köylüler valiliğe yazmış oldukları dilekçede; ‘Bizler Kavaklı Köyüne bağlı Çaltepe mezrasında ikamet etmekte ve burada hayatımızı sürdürmekteyiz. İkamet ettiğimiz bu mezrada geçimimizi hayvancılıkla sağlamaktayız. Küçükbaş hayvanlarımızdan bir kısmı sürüden ayrılmış ve kaybolmuştur. Bu durum üzerine bahse konu hayvanların sahipleri olan bizler hayvanlarımızı bulmak için hemen aramaya koyulduk. Fakat o mevkide bulunan güvenlik güçleri tarafından çok kötü ve bizleri rencide edici, küçük düşürücü muamele ile karşı karşıya kaldık. Üzerimize silahlarla ateş edip yanlarımıza geldiklerinde bizi darp ettiler. Bize karşı cebir, tehdit ve küfür gibi birtakım eylemlerde bulundular. Kaybolan hayvanlarımızı aramak için bizlere hiçbir şekilde izin verilmeyip, aksine yukarıda bahsettiğimiz insanlık dışı eylemlerde bulunmuşlardır” ifadelerine yer verildi. Bu durumda köylüler herhangi bir can güvenliklerinin olmadığını, hayvanlarını merak ettiklerini beyan etmişlerdir. Dilekçenin devamında; “Bizleri silahla tarayıp adeta öldürmek istediler, canımıza kastettiler. İkamet ettiğimiz alan yıllardır bizim olan ve bizler tarafından kullanılan, geçimimizi sağlamak maksadıyla yurt edindiğimiz, barındığımız topraklarımızdır. Hala koyunlarımızın büyük bir kısmı kayıp, güvenlik güçlerinin söz konusu tavır ve davranışlarından dolayı arayamıyoruz. Koyunlar günlerdir susuz. Bizlere karşı yapılanlar kamu görevlisinin görevini kötüye kullanma, darp, cebir, tehdit gibi birçok suçun unsurlarını oluşturmaktadır" diye beyan ettiklerini ifade etmişlerdir. Köylüler, dilekçenin sonuç bölümünde ise şunlara yer verdi; “Bize yapılanlar konusunda gerekli tahkikat ve incelemelerin yapılması, kayıp olan koyunlarımızı bulmak için gerekli izinlerin tarafımıza verilmesi, küçük düşürülmemize sebep olan güvenlik kuvvetlerinin bu tutumlarından dolayı gereğinin yapılmasını istiyoruz." diye belirtmişlerdir" dedi. 

Çobanoğlu devamında şunları söyledi: 

"Bu konuda kaybolan hayvanlarını bulmaya çalışan mağdurların hak talepleri doğrultusunda gerekli incelemelerin başlatılacağını İHD Hakkari yönetimi olarak beyan ederiz. Köylülerimizin yaşamış olduğu fiziki ve psikolojik şiddet karşısında insan hakları savunucuları olarak hukuki mücadelemizin peşinde olarak, olaya sessiz kalmayacağız. Bu coğrafyanın geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık hususunda, insanların hayvanlarına sahip çıkması temel ve doğal bir haktır. Köylülerin meralarının güvenlik adı altında köylüler tarafından kullanılmasının engellenmeye çalışılması, Anayasa’nın 35. Maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkının açıkça ihlalidir. Ayrıca köylülere uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddet Anayasa’nın 17. Maddesinde düzenlenen Kişinin Dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı maddesine açıkça aykırıdır. Bu maddeye göre kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz. Bu yaklaşımların son bulması adına tarafımıza gelen başvuru karşısında yapılması gereken hukuki işlemlere İHD Hakkari olarak başladığımızı ve köylülerimizin yaşamış olduğu bu travmatik vaka karşısında yapılması gereken; hukuki, psikolojik imkanlarımızı sonuna kadar kullanacağımızı belirtmek isteriz. Halkımızın yaşamış olduğu her türlü hak ihlali karşısında duyarlılığımızı koruyacağımızı ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi ve doğabilecek mağduriyetlere karşı önlemlerimizi alacağımızı İHD Hakkari olarak kamuoyunun bilgisine sunarız."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.