Hükümetin kapanmasının ABD’ye faturası 11 milyar dolar oldu

Hükümetin kapanmasının ABD’ye faturası 11 milyar dolar oldu

Hükümetin 35 gün boyunca kısmen kapalı kaldığı ABD’de 800 bin memur maaş alamadı. Hükümet kapatmanın ülke ekonomisine verdiği zarar ise 11 milyar dolar oldu.

Hükümetin 35 gün boyunca kısmen kapalı kaldığı ABD’de 800 bin memur maaş alamadı. Hükümet kapatmanın ülke ekonomisine verdiği zarar ise 11 milyar dolar oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarihinde ilk defa hükümet bu kadar uzun bir süre, yani tam 35 gün kısmen kapandı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Demokratlar arasında Meksika sınırına örülmeye başlanan duvar için geçici bütçede Trump'ın istediği fonun ayrılmaması üzerine kriz çıkmış duvar için finansman içermeyen bütçe tartışması federal hükümetin kısmen kapanmasına yol açtı.

Donald Trump, Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için Kongre'den 5 milyar dolarlık ek ödenek istemişti. Krize neden olan bu miktar, hükümetin kapalı kaldığı dönemde yaşanan kayıbın yarısı kadar oldu.

Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili liderlerle hükümetin açılması ve Amerika-Meksika sınırında alınabilecek güvenlik önlemlerinin müzakere edilmesi için partilerüstü bir kurul oluşturulmasını kararlaştırdıklarını dile getiren Trump, anlaşma sağlanamaması durumunda hükümetin yeniden kapanmasının ”mutlak bir seçenek” olduğunu belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, “Siyasi çelişkiler hükümet kapatma ile sonuçlanmamalı. Özellikle de çalışanların maaşlarını etkileyecek böyle uzun surely kapatmalar olmamalı” sözleriyle uyarıda bulundu.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de iç siyasette yaşanan çelişkiler yüz binlerce memur ve çalışanın yanı sıra ülke ekonomisini de büyük zarara uğratıyor.

Demokrat Parti Washington Teşkilatından Patric Mara, “Meksika duvarının hacmi ve verdiği zarar ne kadar büyük olursa bu Trump’ın 2020’deki seçimlerde yenilgisinin de o kadar büyük olacağı anlamına gelir” dedi.

Kongre Bütçe Dairesi, hükümetin 35 gün boyunca kısmen kapalı kalmasıyla toplam 11 milyar zarar yaşandığını açıkladı.

Zorunlu ücretsiz izne çıkarılan ya da maaş almadan çalışmak durumunda kalan 800 bin devlet memuru, hükümetin kapalı olduğu süre zarfında ödenmeyen maaşlarını önümüzdeki günlerde alacak. Kongre Bütçe Dairesi, 3 milyar dolar dışındaki tüm ekonomik kayıpların telafi edileceğini açıkladı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.