Hükümet memur ve memur emeklisine 2024 için yüzde 14+9 zam teklif etti

Hükümet memur ve memur emeklisine 2024 için yüzde 14+9 zam teklif etti

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir" dedi.

Yaklaşık 4.5 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ilk teklifini verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 artış teklif etti.

Konuyla ilgili konuşan Işıkhan, sendika ve konfederasyonlarla 967 madde üzerinde görüşme gerçekleştirdiklerini sürecin 22 Ağustos'a kadar devam edeceğini ifade etti.

Işıkhan, en düşük memur maaşını Temmuz itibarıyla 22 bin 17 liraya, en düşük memur emeklisi maaşını ise 9 bin 876 liraya çıkardıklarını hatırlattı.

"Kümülatif artış yüzde 54"

Ocak ve Temmuz’da yaptıkları artışların enflasyon farkı dikkate alınmadan ilave refah payı olarak verildiğini anlatan Işıkhan, "Merkez Bankamızın 2023 yılı enflasyon tahmini dikkate alındığında kamu görevlilerimize dönem zammına ilave olarak Ocak 2024'te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi öngörüyoruz." diye konuştu.

Oluşacak bu enflasyon farkının, 2023'te verilen zamların, ilave refah payı olarak verilmesinden kaynaklandığını belirten Işıkhan, şunları kaydetti:

"Kamu işçilerimizce imzalanan çerçeve protokol kapsamında 2024 yılında ilk 6 ay için 10, sonraki 6 ay içinde yüzde 10 artış yapacağımızı Mayıs ayında imza altına almış bulunmaktayız. 6 Şubat'ta yüzyılın afetini yaşadık. Yaşadığımız depremlerin maliyetinin 104 milyar dolar gibi büyük bir tutar olduğunu da dikkate almamız gerekmektedir. Dolayısıyla 2024 yılı zam tekliflerimizin de bu çerçeve içinde değerlendirilmesini özellikle ifade etmek istiyorum.

Kamu İşveren Heyeti olarak 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9. 2025 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 Ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42'yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci 6 aylık dönem zammıyla birlikte kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır."

"Bugünkü teklif sadece mali hakları kapsıyor"

Işıkhan, bugün verilen toplu sözleşme teklifini paydaşlarla uzlaşı içerisinde imzalamayı temenni ettiklerini ve 21 Ağustos'a kadar görüşmeleri uzlaşıyla nihayete erdirme niyetinde olduklarını söyledi.

Toplu sözleşmelerin sadece mali hakları değil aynı zamanda sosyal hakları da ilgilendiren bir görüşme süreci olduğuna dikkati çeken Işıkhan, bugünkü tekliflerinin sadece mali hakları kapsayan kısmı olduğunu sözlerine ekledi.

Sendika ve konfederasyonlardan tepki

Işıkhan'ın açıklamalarının ardından konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir" dedi.

Yalçın, gelen teklifin, Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin 10 puan altında olmasının kabuledilemez olduğunu ifade etti.

Kamu görevlilerinin kiralarda zorlandığını kaydeden Yalçın, "Önümüzde süreç var, teklif revize edilmeli. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı" diye konuştu.

KESK iş bırakacak

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, hükümetin zam teklifi hakkında yaptığı açıklamada, 16 Ağustos'ta iş bırakacaklarını duyurdu.

Kablan, "Bu masa bu teklifle yok hükmünde olduğunu ortaya koymuştur. Bu teklifi kabul etmemiz asla ve asla mümkün değildir. Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz. Bütün kamuoyuna sesleniyoruz; gelin bu masanın gerçek yetki sahibi biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. 16 Ağustos'ta KESK olarak iş bırakıyoruz" dedi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum