Hem okul okuyor, hem traktör sürüyor

Hem okul okuyor, hem traktör sürüyor

Toplumsal yaşamda "erkek işi" algısı yaratılan iş alanlarında giderek görünür olmaya başlayan kadınlar, cinsiyet eşitsizliğinin temellerini yavaş yavaş sarsıyor.

MARDİN - Hamdiye Ürün 18 yaşında genç bir kadın. Lise son sınıf öğrencisi olan Ürün, çevresinde daha çok yaptığı işle tanınıyor. Ürün, Mardin'in Midyat ilçesindeki tarihi Barıştepe köyünde erkeklerin şaşkın bakışları arasında, bir çiftlikte traktör şöförlüğü yapıyor. Toplumsal yaşamda daha çok "erkek işi" olarak bilinen traktör şoförlüğünü ailesine katkıda bulunmak için yapsa da, aynı zamanda yaptığı işle Ürün, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadın açısından yarattığı ekonomik ve kültürel ezilmişliğe de meydan okuyor.

Çiftçiliğin ve traktör sürmenin sadece erkeklere özgü olmadığını yaptığı işle gösteren Ürün'ün, rahat bir şekilde bağ ve bahçesinde traktör sürmesi, yıllardır bu işi yapan erkeklere nazaran, çok daha rahat kullanması ise dikkat çekiyor. Ürun ayrıca, köyde traktörle araziyi sürmeyi bilen tek kadın. Traktörle arazi sürmenin çevrede profesyonelik isteyen bir iş olduğu belirten Ürün, küçük yaşlardan bu yana babasının kendisine öğrettiği traktörle arazileri sürüyor.

'Herkes köyüne dönsün, tarımcılıkla uğraşsın'

Ailesinin geçimi sağlamak ve babasına yardımcı olmak için traktör sürmeyi öğrendiğini belirten Ürün, "Haftanın beş günü okula gidiyorum ve hafta sonları da gelip arazi ve bahçelerde tarımcılık ile ekin işlerini yapıyorum" diye belirtti. Yaptığı işten, çok mutluluk ve keyif aldığını anlatan Ürün, "Tarlada çalışmaktan daha güzel bir iş yoktur. Köyde yaşamayı sürdürmek, çiftçilik ve ekin işleriyle uğraşmak insanlara mutluluk veriyor" diye konuştu. 

'Kadın doğa ile iç içe olmalı'

Köylerinden ve topraklarından uzak kalan ya da uzaklaştırılmak zorunda bırakılan insanlara yeniden dönüş çağrısı yapan Ürün, bölge insanlarının yıllardır hasretinin çektiği kalıcı barış ve özgürlüğün gelmesi gerektiğini belirtti. Kadının sürekli doğa ile iç içe olması gerektiğini belirten Ürün "Ancak kadının doğaya ve toprağına sahip çıkmasıyla topraklarımızı savunabiliriz" diye konuştu.

BİLAL GÜLDEM / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.