HEDEP'li Hatimoğulları: “Yerel seçimlerde arka kapı diplomasisine kapalıyız”

HEDEP'li Hatimoğulları: “Yerel seçimlerde arka kapı diplomasisine kapalıyız”

HEDEP Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, yerel seçimlerde birinci ve ikinci oldukları yerlerde aday çıkaracaklarını, ittifak tartışmalarına dair ise “arka kapı diplomasisi yapma niyetinde değiliz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Adana’da bulunan yerel ve ulusal basınla kahvaltıda bir araya geldi. Hatimoğulları'na, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana il eş başkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış ile HEDEP Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu'ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ eşlik etti. Basın üzerinde yargı eliyle kurulmak istenen baskı ve ekonomik baskının farkında olduklarını anlatan Hatimoğulları, “Bizler özgür basının hayat bulacağı bir ülkeyi gerçekten inşa etmek istiyoruz” dedi.

“HRANT DİNK BARIŞ İÇİN OLUMLU BİR İKLİMİN OLUŞTUĞU BİR DÖNEMDE ÖLDÜRÜLDÜ”

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesine dair değerlendirmelerde bulunan Hatimoğulları, Hrant Dink’in öldürülmeden birkaç ay önce Yaşar Kemal'in de içinde olduğu 301 aydının Kürt sorununun demokratik, barışçıl yöntemlerle çözülmesi için Türkiye Barış Konferansı girişiminde bulunduğunu hatırlatarak, Dink’in Türkiye’de olumlu bir iklimi oluşturan bu girişimden birkaç ay sonra öldürüldüğünü dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasındaki krizin 'hükümetin yargı darbesinin' bir ürünü olduğunu dile getiren Hatimoğulları, Hatay Milletvekili olmasına rağmen Can Atalay’ın, AİHM kararlarına rağmen Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer arkadaşlarının tahliye edilmediğini hatırlatarak “Onları tahliye etmeyen bu anlayış ne yazık ki Ogün Samast gibi katilleri şu an salıvermiştir. İşte yargıda çürümüşlüğün geldiği boyut” dedi.

“BİRİNCİ VE İKİNCİ OLDUĞUMUZ YERLERDE ADAY ÇIKARACAĞIZ”

Yerel seçimlere dair merak edilenleri paylaşan Hatimoğulları, genel seçimlerdeki oy düşüşü ve seçim stratejilerini ülkenin dört bir yanında halk buluşmaları ve 11-12 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirdikleri Yerel Yönetimler Çalıştayı’nda tartıştıklarını dile getirdi. Seçmenlerinin 2019 seçimleri ve Mayıs seçimlerinde partilerinin görülmediğini değerlendirdiğini ve HEDEP ile aynı masaya oturulmasını reddeden bir seçeneği halkın kabul etmediğini dile getiren Hatimoğulları, “Türkiye'de birinci ve ikinci olduğumuz beldelerde, belediyelerde, büyükşehirlerde kendi adayımızla çıkacağımızı karar altına almış durumdayız” diye konuştu.

“KAYYUMLARI ALACAĞIZ, KAYYUMLAR OLMASI DURUMUNDA GÜÇLÜ BİR MÜCADELE VERECEĞİZ”

Aday çıkaracakları yerlerde kayyumlardan belediyeleri alacaklarını ifade eden Hatimoğulları, “Kayyum bu ülkede bir rejime dönüştü. HDP belediyelerinde staj yapan iktidar şimdi beğenmediği üniversite yönetimine, beğenmediği herhangi bir şirkete de kayyum atıyor. Artık her şeyi kayyumla yönetiyorlar. Türkiye erken dönemde seçme seçilme hakkını elde etmiş bir ülkedir. Kayyum anlayışıyla seçme seçilme hakkını yurttaşımızdan, Kürt halkından hiç kimsenin almaya hakkı yoktur ve buna karşı bu dönemde çok güçlü bir mücadele yürüteceğiz. Hem az farkla kaybettiğimiz belediyeleri kazanacağız hem mevcut olan kazanılmış belediyelerimizi kayyumun elinden söke söke alacağız” dedi.

“ADAYLARI YERELLERDE ÖN SEÇİMLE BELİRLEYECEĞİZ”

Belediye eş başkan adayları ve belediye meclis üyesi adaylarını ön seçimle yerellerde belirleyeceklerini ifade eden Hatimoğulları, bu süreçlere sadece yereldeki parti üyelerinin değil, demokratik kitle örgütlerinin de isterlerse katılabileceğini söyledi. Ön seçimlerde kimlerin nasıl oy kullanılacağına dair oluşturdukları seçim komisyonunun çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Hatimoğulları, “Komisyonumuz çalışmalarını tamamlayınca onu da kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

“BATIDA ARKA KAPI DİPLOMASİSİNİ KABUL ETMİYORUZ”

HDP’nin birinci ve ikinci parti olmadığı yerlerde stratejilerinin farklı olacağını aktaran Hatimoğulları, “2019’da İstanbul, Ankara, Adana, Mersin gibi büyükşehirler HDP’nin vermiş olduğu katkı ile kazanıldı. Mayıs seçimlerinde aday çıkarmayarak Kılıçdaroğlu’nu destekledik. Çünkü iktidarın gitmesi gerektiğini düşünüyorduk, bu konuda aynı yerdeyiz. Bizler muhalefeti bu konuda yeterince yanımızda olmamakla eleştirdik. HDP’nin kriminalize edildiği, kapatma davası açıldığı, eş başkanlarının, milletvekillerinin, belediye başkanlarının, meclis üyelerinin tutuklandığı bir dönemde HDP'nin yanında açık bir şekilde olunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Batı'da ittifaklara kapalı olmadıklarını ifade eden Hatimoğulları,  “Ama ittifaklar demokratik bir zeminde tıpkı burada kameralar önünde yaptığımız gibi açık ve şeffaf şekilde konuşulmalı. Aksi takdirde ‘HEDEP bize oy versin ama kenarda dursun. Bizim yanımızda görünmesin’ gibi bir yaklaşımı bu dönem kabul etmeyeceğimizi ilan ettik. Biz arka kapı diplomasisi yapma niyetinde değiliz. Her şey açık olmalı” dedi. Hatimoğulları, çizdikleri bu çerçevenin kabul edilmemesi durumunda nasıl bir yol izleyeceklerini MYK ve PM’de tartışarak karar vereceklerini de aktardı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kendileri için önemli olduğunu söyleyen Hatimoğulları, “Yerelde nasıl bir siyaset izleyeceğimiz merkezde yapacağımız görüşmelere bağlı olacaktır. Tek başına bir yerel üzerinden ilerlenmeyeceğini biliyoruz” diye konuştu.

"ÜLKENİN İKTİDARI TAKLİT EDEN DEĞİL, SOSYAL DEMOKRAT POLİTİKAYA İHTİYACI VAR"

Bir diğer önemli noktanın 'ülkede hakiki bir sosyal demokrat çizgi' ihtiyacı olduğunu ifade eden Hatimoğulları, “Başka siyasi çizgileri taklit ederek siyaset yürütemeyeceğimizi Mayıs seçimleri bize gösterdi. Hiç kimsenin aslı dururken taklidine oy vermediğini görmüş olduk. Ayrıca ben hiçbir zaman Erdoğan'ın bu seçimi kazandığına inanmayanlardanım. Hileyle hurdayla alınmış bir seçimdir. Ama bunu engellemek de muhalefetin sorumluluğudur. Kendi sorumluluklarımızdan biz kaçmamalıyız. Bunu engelleme maharetini biz muhalefet olarak göstermeliydik. O da bizim vermemiz gereken bir öz eleştiridir. Bu açıklıkla öz eleştiri vermesi gereken HEDEP’ten ziyade asıl olarak ana muhalefetin ta kendisi olmalıdır” şeklinde konuştu.

Basına yansıyan 'AK Parti ile görüşme' iddialarına dair cevap veren Hatimoğulları, "Bir gazeteci, iki milletvekilimizin bakanla yapmış olduğu bir görüşmeyi, seçim görüşmesi gibi lanse etti. Bu doğru değil. Bununla ilgili zaten gerekli açıklamayı Eş Sözcümüz, Eş Genel Başkanımızla grup toplantısında yaptı. Hükümet icra makamıdır. Biz milletvekillerine, parti yönetimlerine, eş başkanlarına, halktan talepler gelir, bakanlıkla gidilip görüşülür” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.