HDP'li Dede: Yüksekova'da bir dairede 132 kişi bulunmaktadır

HDP'li Dede: Yüksekova'da bir dairede 132 kişi bulunmaktadır

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari ve ilçelerinde olağandışı seçmen hareketliliği tespit ettiklerini belirterek, “Merkezde artış olurken köylerde azalma oluyor. Acaba köylerden merkeze güvenlik güçleri mi nakledildi” ifadelerini kullandı.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, 31 seçimleri ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi.

HDP Yüksekova ilçe binasında yapılan basın açıklamasında 31 Mart yerel seçimlerine değinen HDP’li Dede, Hakkari ve ilçelerinde seçmen sayılarında olağandışı hareketlilik tespit ettiklerini söyledi.

31 Mart seçimlerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten HDP’li Dede, “Zırhlı araçlarla çevresi sarılan belediyelerimizi mutlaka alacağız. Bu seçime HDP-DBP belediyeciliğinin tekrar durumunu yansıtma olarak bakıyoruz. Yerel yönetimleri tekrar ele geçireceğiz. Hakkari ve ilçelerinde bunu oylarımızı arttırarak başaracağız. Aynı zamanda kayyumlaın burada yarattığı tahribatı da hükümete göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Hakkari ve ilçelerindeki seçmen artışı verilerine değinen HDP’li Dede, “Şimdiden hilelere başladılar. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Hakkari merkez Otluca köyünde Haziran’da 1059 seçmen varken Mart seçimleri için 611 seçmen gözüküyor. 448 azalma burada mevcut. Dolayısıyla biz şunu görüyoruz; bu köyde güvenlik güçleri vardı ve bu güvenlik güçleri merkeze kaydırıldı.  Kente baktığımızda Medrese Mahallesi’nde 475 seçmen artışı, Bulak Mahallesi’nde 2358 seçmen artışı, Berçelan Mahallesi’nde 332 seçmen artışı, Pehlivan Mahallesi’nde 176 seçmen artışı, Sümbül Mahallesi’nde 91 seçmen artışı, Dağgöl Mahallesi’nde 93 seçmen artışı, Hakkari genelinde toplamda 3873 seçmen artışı var. Köylerde azalma olurken merkezde artış olmuş. Bu şu demektir; köyden merkeze güvenlik güçlerinin taşındığıdır” dedi.

Bulak mahallesinde bir dairede 1108 kayıtlı seçmenin bulunduğunu kaydeden HDP’li Dede, farklı adreslerdeki 3 ayrı dairede de 511 kişi, 337 kişi ve 395 kişinin bulunduğunu belirtti.

HDP’li Dede, “Medrese mahallesinin nüfusu 3208 iken seçmen sayısı 2953. Nerdeyse nüfus ile seçmen sayısı eşit. Ve bu mahallede 4 farklı okulda 1500 civarı öğrenci bulunmaktadır, hepsi de 18 yaş altı. Bu sayıyı da çıkardığımız zaman seçmen sayısının en fazla 1500 civarında olması gerekirken seçmen sayısı 3 bine yakın. Dolayısıyla burada yine bir sürü güvenlik gücünün taşındığını görüyoruz. Bulak mahallesinde nüfus 6350 iken seçmen sayısı 6155 olarak görünüyor. 195 kişi hariç tamamı seçmen. Bu mahallede de okuyan öğrenci sayısı 2800 civarı. Bunu toplam nüfustan çıkardığımız zaman 3000 civarı seçmen olması gerekirken, seçmen sayısı 6155. Burada şunu soruyoruz; bir misafirhanede kaç kişi bulunmaktadır. Ordu evi, polisevi yada garnizonda kaç yatak bulunmaktadır, her odada kaç kişi yatabiliyor, bu kadar insan buraya neden taşınmış, Haziran’dan Mart’a kadar bu nüfus nasıl arttı? Bu güvenlik güçleri kent merkezinde çalışan güvenlik güçleri mi? Kent merkezinde çalışmıyorlarsa muhtemelen üs bölgelerinden seçim hilesi için kent merkezine taşındılar” şeklinde konuştu.

Çukurca’da Emir Şaban Mahallesinde bir dairede 627 seçmenin bulunduğunu kaydeden HDP’li Dede, aynı mahallenin aynı caddesinde başka bir dairede 493 seçmen olduğunu vurguladı.

HDP’li Dede, “Emir Şaban mahallesinin nüfusu 2961 iken seçmen sayısı 3577. Seçmen nüfusu, mahalle nüfusunu aşmış durumda. Çukurca’nın boşaltılan köyleri var, nüfuslarından fazla seçmen sayısı var” dedi.

Yüksekova’da Haziran seçimlerinde 72921 seçmen olduğunu hatırlatan HDP’li Dede, Mart seçimleri için kayıtlı seçmen sayısının 3262 kişi artarak 76183 olduğunu kaydetti.

HDP’li Dede,  “Verileri incelediğimizde Esendere’de bazı dairelerde 550 kişi bulunmaktadır. Burada da 367 artış olmuş. Yüksekova’da Esenyurt mahallesinde bir dairede 56 kişi bulunmaktadır. Bir dairede nasıl 56 kişi bulunmaktadır?  Yüksekova merkez İpek mahallesinde bazı dairelerde 122 kişi, 132 kişi ve 62 kişi ikamet ekmektedir. Şemdinli’de 14 Aralık itibariyle aldığımız verilere göre, Moda mahallesinde Haziran’da seçmen sayısı 3569 iken şimdi 4557 seçmen var. Yani, 988 seçmen artışı var. Bu veriler de günlük olarak değişmektedir. Moda mahallesinde bir dairede 801 kişi gözükmektedir. Bunlar da misafirhane olabilir ama buralarda kaç kişi kalabiliyor sormak istiyoruz. Moda mahallesinde başka bir dairede 601 kişi bulunmaktadır. Merkezde artış olurken köylerde azalma oluyor. Acaba köylerden merkeze güvenlik güçleri mi nakledildi? Bu köylerde karakollar ve güvenlik güçleri bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.