HDP: Tüm diller anayasal güvence altına alınmalı

HDP: Tüm diller anayasal güvence altına alınmalı

HDP Milletvekilleri 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında Meclis’te yaptığı açıklamada, Türkiye’deki farklı dillerin asimilasyon kıskacında olduğunu belirterek, “Türkiye’de yaşayan tüm diller anayasal güvence altına alınmalıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP’li milletvekilleri Dersim Dağ, Meral Danış Beştaş, Tülay Hatimoğulları, Serpil Kemalbay, Kemal Bülbül,  Zeynel Özen, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Garo Paylan, Mehmet Rüştü Tiryaki, Kemal Peköz, Mahmut Toğrul katıldı. Milletvekilleri farklı dillerde yazılan“ Dil yaşamdır” dövizlerini taşıdı.

Açıklamayı Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ yaptı. 

Türkiye’de yaşayan farklı dillerin asimilasyon politikalarının kıskancında olduğunu belirterek, “Yaşadığımız coğrafya çok dilli, çok kültürlü, çok dinli bir yapıya sahip olmasına rağmen Cumhuriyet tarihinden bu yana izlenen tekçi politikalar yüzünden farklılıklarımız her geçen gün yok oluyor. Asimilasyoncu politikalar kısmen de olsa başarılı olmuştur. Türkiye’de konuşulan bazı diller, yok olmuş bazıları ise yok olma ile karşı karşıya. Türkçe dışında diğer dillerin kamuda, eğitim alanında hatta sokaklarda kullanımına izin verilmemiştir” dedi.

‘DİLLER ANAYASAL GÜVENE ALTINA ALINMALI’

Türkiye’de Türkçe’den başka hiçbir dilin eğitim ve öğretim kurullarında anadil olarak okutulmadığını söyleyen Dağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de farklı diller devletin aygıtları ile yok edilmeye çalışılmaktadır. 20 milyona yakın yurttaşın anadili olan Kürtçe üzerindeki baskılar her dönem artarak devam etmiştir. Kürtçe sistematik baskıya rağmen varlığını sürdürmeye devam ettirmektedir. 2016 yılında KHK’ler ile Türkiye’de Kürtçe yayın yapan gazeteler ve kuruluşlar kapatıldı. Çok dilli kamu hizmetine son verilmiştir. Kürtçe ve diğer diller üzerine kurulan baskılar devletin tekçi anlayışının yansıtmaktadır. Bu tekçi anlayışa son verilmeli ve Türkiye yaşayan tüm diller anayasal güvence altına alınmalıdır.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.