HDP Hakkari Milletvekili Dede'den Newroz teklifi

HDP Hakkari Milletvekili Dede'den Newroz teklifi

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede Newroz'un resmi tatil ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Sait Dede Newroz'un resmi tatil ve bayram ilan edilmesi için 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanun'da Değişiklik Yapılması için Kanun Teklifi verdi.

Teklifinin gerekçesinde, her halkın sahip olduğu kültürel çeşitliliği ile var olarak evrensel kültüre zenginlik kattığını belirten Dede, Newroz'un; Kürt Kültürü'nde vazgeçilemez bir yere sahip olduğunu ve binlerce yıllık bir geçmişinin olduğuna dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu'nun, 2009 yılında Newroz’u Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil ettiğini ve 2010 yılından itibaren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Newroz Bayramı" olarak kabul ettiğini hatırlatan HDP'li Dede, Türkiye’de ise Newroz'un uzun yıllar yasaklandığına dikkat çekti.

Yasaklamalara rağmen Newroz'un kutlandığını belirten Dede, Newroz Bayramı kutlamaları izah edilemeyecek yasaklamalara tabi olduğunu mülki idare amirlerinin inisiyatifine bırakıldığını savundu.

Dede, kanun teklifinde Newroz Bayramı’nın İdarenin keyfiyetine bırakılmasının önüne geçilerek hem toplumsal barışın sağlanması hem de Kürtlerin kültürel zenginliğinin yaşatılması için yasal düzenlemeye tabi tutularak Resmi Bayram ilan edilmesinin bir zorunluluk olduğunu, "Newroz Bayramı'nın özgürce kutlanması için 21 Mart'ın resmi bayram olarak kabul edilmesi amaçlanmaktadır" dedi. 

Dede şu ifadelere yer verdi: 

"1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü, 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve 21 Mart günü Newroz Bayramı tatilidir.

Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü, 15 Temmuz günü ve 21 Mart günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.