Havuçla yapılan doğal bir şekerleme: Cezerye

Havuçla yapılan doğal bir şekerleme: Cezerye

Mersin yöresinin vazgeçilmez şekerleme türlerinden biri olan ve ismini Arapça havuç anlamına gelen "cezer" kelimesinden alan cezerye, Ramazan ile birlikte tüketimi artan şekerlemelerden.

MERSİN - Cezerye Mersin yöresine özgü vazgeçilmez tatların başında gelen yiyeceklerden. İsmini Arapça havuç anlamına gelen "cezer" kelimesinden alan cezerye havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılıyor. Cezerye yapımı için rendelenen havuç önce haşlanır, haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzerine hindistan cevizi; içine yer fıstığı ya da ceviz koyulduktan sonra servise hazır hale getirilen cezerye daha sonra tezgâhlardaki yerini alır. 

'Cezerye normal şekerden daha sağlıklı'

Baba mesleği olarak cezeryecilik yapan Oğuz Yozgat, cezeryenin eskiden sadece Mersin yöresi tarafından bilinen cezeryenin son yıllarda tüm Türkiye tarafından bilinir hale geldiğini ifade etti. Cezeryenin normal şekerden daha sağlıklı olduğunu kaydeden Yozgat, yaptıkları ürünün içinde katkı maddesi olmadığını ve sadece doğal bitkiler kullandıklarını söyledi. Cezeryeyi diğer şekerlemelerden ayıran en önemli özelliğin cezeryenin havuçla yapılması olduğunu belirten Yozgat, cezeryenin çocukların da yiyebileceği sağlıklı şekerlemelerin başında geldiğini kaydetti. 

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte cezerye satışında yaşanan artışlardan oldukça memnun olduklarını belirten Yozgat, cezeryenin aynı zamanda Ramazan'da yiyilebilen en hafif tatlı çeşitlerinden biri olduğunu sözlerine ekledi. Mersin'de ilk olarak babasının cezerye işine başladığını söyleyen Yozgat, zaman içinde cezerye işinde Mersin'in en iyi üreticilerinden biri haline geldiklerini anlattı. Şekerci Hasan Yozgat ismi ile Mersin'in çeşitli yerlerinde dükkânları olduğunu ifade eden Yozgat, 1976 yılında Londra'da yapılan Dünya Gıda Yarışmasında "Monde Selection"da altın madalya kazandıklarını da aktardı. 

'İyi cezerye, göründüğü gibi basit değildir'

Yapımı zor olan cezeryenin üretiminin insanlar tarafından basit gibi göründüğünü söyleyen Yozgat, "Cezerye; havuç, şeker kaynatılarak rendelenip içerisine baharat ve şeker konulan bir besin deposudur" sözleriyle cezeryenin niteliklerine dikkat çekti. Cezeryenin yapım sürecini de anlatan Yozgat, ilk önce taze gelen havuçları yıkadıktan sonra büyük kazanlar içinde dinlenmeye bıraktıklarını, dinlenme işleminin ardından tekrardan yıkama işleminden geçtiğini, ardından buharlı kazanlara attıklarını ve bu kazanlarda havuç piştikten sonra rendeleme işleminden geçtikten sonra soğuk hava depolarında yeniden dinlendirildiğini aktardı.

Sağlıksız ortamlarda üretilen cezeryeye dikkat 

Piyasada çok fazla katkı maddeli ve sağlıklı ortamda üretilmeyen cezerye olduğuna dikkat çeken Yozgat, "Klasik üretimle ilgili her şey zaten her sektörde aynı hızla gidiyor. Kötüsünü piyasaya sürüp ucuza satıyorlar" uyarısında bulundu. 

Cezeryenin sağlığa faydaları

Cezeryenin ana maddesinin havuç olmasından dolayı kalbe ve göze yararlı olduğunu söyleyen Yozgat, Kardoloji doktorlarının yazdıkları reçetelerde kolesterol için tavsiye edilen ürünler arasına cezeryenin de girdiğini söyledi. Yozgat son olarak, ailelerin çocuklarını zararlı gördüğü çikolata ve şekerlerden uzak tutarak daha doğal üretim olan cezeryeye yönlendirmelerinin sağlık açısından daha iyi olacağına dikkat çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.