Hakkari’de 10 Aralık açıklaması

Hakkari’de 10 Aralık açıklaması

İHD, KESK ve ÖHD Hakkari Şubeleri 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle ortak basın açıklaması düzenledi.

Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü. Hakkari’de faaliyet gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Hakkari Şubesi ve  Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şubeleri ortak basın açıklaması düzenledi.

KESK Toplantı salonunda düzenlen basın açıklamasına HDP il yöneticileri ile KESK, İHD ve ÖHD yetkilileri destek verdi.

Açıklamayı okuyan İHD Hakkari Şube Başkanı Avukat Yusuf Çobanoğlu, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde, alınan ve 500’den fazla dile çevrilen bir bildirge olduğunu söyledi.

1-002.jpg

Türkiye’nin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini 27 Mayıs 1949 tarihinde kabul etiğini hatırlatan Çobanoğlu, bildirgede yer alan temel haklara dikkat çekerek, “Her insan özgür ve haklar bakımından eşit doğar. Herkes; ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir ayrım gözetmeksizin bu Bildirge ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir.  Dolayısıyla İnsan tüm haklar bakımından eşit olmalıdır. Özellikle Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri ve beraberinde ortaya çıkan kaosların bitmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ancak ve ancak gerçek anlamda pratiğe dökülmesi ile mümkündür” dedi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Kabul Edilişinin 73. Yılında olduklarını belirten Çobanoğlu,”Covid-19 Pandemi Koşullarında Yaşanan Ekonomik Krize Karşı Ekonomik, Sosyal Haklarımızı ve Beraberinde Sağlıklı Yaşam Hakkımızı Talep Ediyoruz! Kadınların Maruz Bırakıldığı Tüm Şiddet, Taciz, Tecavüz ve Yaşam Hakkı İhlallerine Karşı Adil Ceza Yaptırımı Uygulanmasını, Kadınların Ev işi ve Kamusal Alanda Olan Haklarının Adil Bir Biçimde Sağlanmasını İstiyoruz. Çocukların maruz bırakıldığı her türlü şiddete Karşı  Adaletin Yargı Mercilerinin ‘Hak ve Hukuk’ Kapsamında Adil Bir Tavır Sergilemelerini İstiyoruz! Doğa üzerindeki tahribatların Son Bulmasını ve Hayvanların Maruz Bırakıldığı Şiddete Son Verilmesini İstiyoruz!” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde bulunan hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısı yapan Çobanoğlu, “Cezaevlerinde Uygulanan Çıplak Arama, İşkence  Başta  Olmak Üzere Birçok Hak İhlallerinin Önüne Geçilmesini Talep Ediyoruz! Garibe Gezer, 2016 yılında tutuklandı. 5 yıllık tutukluluk süresince darp edildi, hücre cezası aldı, süngerli odada kadın gardiyanların tecavüzüne maruz bırakıldı. Hükümetin cezasızlık politikasının bir sonucu olan ve  Avukatlarının bütün başvurularına rağmen süngerli odada işkence görmeye devam eden Garibe son olarak intihar etti. Ancak belirtmekte fayda var ki bugün garibe intihar etmedi, intihara sürüklendi” dedi.

Hakkari’de 2 bin gündür eylem ve etkinliklerin yasaklandığını söyleyen Çobanoğlu, “Hakkari’de sivil toplum örgütleri ve muhalefet partileri üzerinde uygulanan güvenlikçi politikalar adı altındaki baskı ve yıldırma politikalarını kınıyoruz. 2000 günden uzun bir süredir uygulanan eylem ve etkinlik yasakları birçok hak ihlaline yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.