‘’Güzeldere Tüneli’nin bitmesi için kaç kişinin ölmesi gerekiyor’’

Geçtiğimiz gün şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan bir minibüsün üzerine Güzeldere Geçidi’nden geçtiği sırada çığ düşmesi sonucu bir kişinin yaşamını yitirmesi ile tekrar gündeme gelen Güzeldere Tüneli’nin bitirilememesine tepkiler devam ediyor.

Yüksekova/Hakkari - Van Karayolu’nun en zorlu bölgelerinden biri olan ve her yıl birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan trafik kazalarının yaşandığı Güzeldere Gecidi’ne alternatif olarak 11 yıl önce ihalesi yapılarak inşaatına başlanılan Güzeldere Tüneli’nin halen bitirilememesine tepkiler devam ediyor. 11 yıl içinde ‘’ödenek yetersizliği’’ ve ‘’yüklenici firmaya ödeme yapılmadığı’’ gibi gerekçelerle birçok sefer inşaatı duran tünel ile ilgili DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar’ın geçtiğimiz yıl haziran ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanıtlaması talebiyle verdiği önergede Van- Yüksekova / Hakkari Karayolunun Güzeldere mevkii ile ilgili sorular yöneltmiş, uyarılarda bulunmuştu.

Bakanlıktan Dindar’ın soru önergesine verilen cevapta tünel inşaatının devam ettiği belirtilirken, ‘’Tüm imalatların 2024 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Mevcut onaylı projelerine göre imalatların tamamlanmasının ardından Van Başkale arasındaki yol süresinin 15 dakika, Van-Hakkâri yol süresinin 30 dakika ve Van-Yüksekova yol süresinin ise 40 dakika kısalacağı öngörülmektedir’’ denilmişti. Ancak söz konusu inşaatın şu an devam etmediği, çalışmaların tekrar durduğu belirtiliyor. 

‘’DEVLET AYNI DEVLET KASA AYNI KASA’’

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz yolcu taşımacılığı firması sahibi Vefa Baskın tünel bitirilmediği takdirde ölümlerin devam edeceğini belirtirken ‘’Devletin bu bölge üzerinde biraz daha çalışması gerek diye düşünüyorum. Son yıllarda Yüksekova Yeni Köprü arasında iki tane daha tünel ihalesi yapıldı. Güzeldere Tüneli ödemelerden dolayı yapılmıyor, Yüksekova Yeni Köprü arasındaki tünel inşaatı son hızla devam ediyor. Gönül isterdi ki Güzeldere Tüneli bittikten sonra bu tünellere başlansın. Devlet aynı devlet kasa aynı kasa. Yüksekova Yeni Köprü arasındaki tünele ödenek çıkıyor da Güzeldere Tüneli’ne neden ödenek çıkmıyor?’’ dedi. 

TÜNELİN BİTMESİ İÇİN KAÇ KİŞİNİN ÖLMESİ GEREK?

Söz konusu durumun sebebinin ‘’devletin yöreye bakış açısıyla ilgili olduğunu’’ dile getiren Yüksekova Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ‘’Buna benzer hatta devasa tüneller Karadeniz Bölgesi’nde de yapılıyor. Ve çok kısa sürede yapılıyor. Sıra bize gelince maalesef çok ağır işliyor. Güzeldere Tüneli’nin Işık Görme kutlamasında sayın bakan tünelin 2024’de biteceğini söylemişti ama hala bu yollarda ölmeye devam ediyoruz. bu politikayla bu bakış açısıyla ölmeye devam edeceğiz. Soruyorum hükümete büyüklerimize kaç kişi daha ölmemiz lazım bu tünelin bitmesi için?’’ dedi. 

‘’YENİ KÖPRÜ TÜNELİ BU YAZ AÇILACAK’’

Yüksekova Ticaret Odası Meclis Başkanı Timur Sevi de daha fazla ölüm yaşanmadan tünelin ivedilikle bitirilmesi gerektiğini dile getirirken, ‘’İnsanlarımız ölecek ondan sonra sahip çıkacaklar, bu yanlış bir bakış açısı. Devletimiz bu ihaleyi alan kişilerle diyaloga girsin bu tünel vatandaşın hizmetine açılsın.’’ dedi. 

Yapımı devam eden Yüksekova Yeni Köprü arasındaki tünelle ilgili de bilgilerini paylaşan Sevi, ‘’Valimizin ve müteahhitin bize söylediğine göre tünel bu yaz içerisinde faaliyete geçecek’’ dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum