Görüşmeler sona erdi: Ukrayna Rusya'nın Kırım'dan da çekilmesini istedi

Görüşmeler sona erdi: Ukrayna Rusya'nın Kırım'dan da çekilmesini istedi

Ukrayna ile Rusya heyetleri arasındaki görüşmeler sona erdi. Kiev, görüşmelerdeki ana hedeflerini ateşkes sağlanması ve Rus askerlerinin çekilmesi olarak açıkladı.

Rusya-Ukrayna krizinde gözler, bugün yapılmaya başlanan müzakerelere çevrilmiş durumda. Tarafların Belarus'un Gomel kentindeki görüşmesi sona erdi.  

Krizdeki son gelişmeler şöyle:

BELARUS'TAKİ GÖRÜŞME SONA ERDİ

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında Belarus'un Gomel kentinde yapılan görüşme sona erdi. Toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. 

PUTİN'DEN DÖVİZ KARARNAMESİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı. 

GUTERRES: FECİ SONUÇLARI OLABİLECEK BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Ukrayna için bir trajedi ile karşı karşıyayız, aynı anda hepimiz için potansiyel olarak feci sonuçları olabilecek büyük bir bölgesel krizle karşı karşıyayız" dedi. 

İNGİLTERE'DEN UKRAYNA'YA DAHA FAZLA ASKERİ DESTEK SÖZÜ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin ilerleyen saatler ve günlerde Ukrayna'ya "daha fazla askeri destek" vereceğini bildirdi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Johnson, Zelenskiy'yi, İngiltere'nin Ukrayna'ya gönderdiği askeri destek konusunda bilgilendirdi ve önümüzdeki saatlerde ve günlerde daha fazla askeri harcama yapmayı taahhüt etti" ifadesi kullanıldı.

İBRAHİM KALIN, PUTİN'İN DIŞ POLİTİKA BAŞDANIŞMANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Dış Politika Başdanışmanı Yuri Uşakov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede diplomatik girişimlerin sonuç vermesinin ve ateşkes müzakerelerinin başarıyla sonuçlanmasının, bölgenin barış ve istikrarı açısından önemine vurgu yapıldığı kaydedildi. Görüşmede, çatışma ve gerginlik ortamının bir an önce sonlandırılması için ortak çabaların arttırılması hususunda mutabık kalındığı da belirtildi. 

MACRON'DAN PUTİN'E 'ACİL ATEŞKES' ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir görüşme yaptığı açıklandı. Macron, telefonda görüştüğü Putin'e acil ateşkes uygulanması gerektiğini söyledi. Putin'in bu çağrıya karşılık Macron'a "Ukrayna'da çözüm, tarafsızlık statüsü ve Kırım'ın tanınması ile mümkün" dediği belirtildi. 

BORRELL: RUSYA'YA DAHA FAZLASINI YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell düzenlediği basın toplantısında, "Rusya ekonomisine zarar vermek için neler yapabileceğimize bakacağız. Daha fazlasını yapmamız gerekirdi diye düşünmeye başladık. Rusya Merkez Bankası’nın kaynaklarının yarısını yok etmek zarar verici olacak. Rus oligarklar artık İsviçre'ye para transfer edemeyecek. Bu, gerçekten güzel haber. Bir taraftan Ukrayna’nın taleplerini değerlendiriyoruz. Amacımız maksimum verimlilik ve eşgüdüm sağlamak" dedi. "AB, Rus petrolü ve gazına ihtiyacını mümkün olduğu kadar çabuk azaltmalı" diyen Borrell, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar geri dönüp bizi de vuracak, ama bunun bedelini ödemeye hazır olmalıyız" ifadelerini kullandı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.