'Gazete kapatmayı aşan bir anlayışla karşı karşıyayız'

'Gazete kapatmayı aşan bir anlayışla karşı karşıyayız'

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, medya üzerindeki baskıya ve gündemdeki konulara ilişkin konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Meclis'te düzenlendiği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilgen, ilk olarak ana akım medyayı eleştirerek, "Türkiye tarihinde belki Osmanlı'nın son döneminden bu yana benzer kritik dönemde örneği yaşanan bir siyaset medya ilişkisi ile karşı karşıyayız. Bir tarafta yeterince şeffaf olmayan, medya etiği ilkeleriyle de bağdaşmayan siyaset-sermaye medya ilişkisi, öbür taraftan da doğru bilgilendirmeyi önleyen yaklaşımlar medyaya yönelik bakışın bütününü oluşturuyor. Bu durumun bedelini bazen gazeteciler bazen de yurttaş ödüyor" dedi.

'GAZETE KAPATMAYI AŞAN BİR ANLAYIŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaası'na yapılan baskına tepki gösteren Bilgen, "Artık gazete kapatmayı da aşan biçimde, hatta mühürlemeyi, makinalara el koymayı tercih eden bir anlayışla karşı karşıyayız. Türkiye’de ifade özgürlüğü açısından son derece ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi.

 Bilgen, şöyle devam etti:

"Bir farklı örnek de Doğan Medya ile ilgili gelişmeyle paralel ele almamız gereken bir durum. İronik biçimde 2014'te medya el değiştirmelerinde son derece hızlı, takip etmekte zorlandığımız görüntü ile gerçek arasındaki çelişkiyi ortaya koyan bir seyirle karşı karşıyayız. Demirören Grubu'nun sözcüsünün, temsilcisinin bundan 4 yıl önce bugünün Cumhurbaşkanı ile diyalogunda kullandığı tabirler, 'patron' ifadesi aslında bugün Doğan Medya'ya biçilen rol konusunda kaygı duymayı gerektirecek bir tabloyu ortaya koyuyor."

'TÜRKİYE TARİHİNE GEÇECEK AYIP'

Habertürk'ün Afrin'li bir yurttaşın 'ÖSO yağmaladı' sözlerini 'YPG yağmaladı' diye çevirmesi skandalına ilişkin de konuşan Bilgen, "Türkiye tarihine geçecek bir ayıp. Talanı yapanlarla ilgili ifadede ‘ÖSO’ denilmesine rağmen ‘YPG’ olarak çevrilmesi, neye tenezzül edildiğinin ya da yanlış tercümenin milli güvenlik sorunu gibi görüldüğünün göstergesidir" dedi.

'BU MANTIK DEVLETTEN GÜÇ ALIYOR'

Diyarbakır'da İnsan Hakları Anıtı'ndaki bildirgenin kaldırılmış olmasına da tepki gösteren Bilgen, bu konuda şunları söyledi:

"Galiba Türkiye'de meselenin sadece Kürtler, HDP'liler olmadığının, meselenin bütün olarak insan halklarına tahammülsüzlük olduğunu göstermeye yetiyor. Tabi Kürtlerin payına daha fazlası düşüyor. İstanbul'da bir şirkette işçilerin Kürtçe konuşmasının engellenmesi de kamuda başlayan yasakların, engellemelerin özel hayata, günlük hayata yayıldığının göstergesi. Bu mantık yayılırken siyasetten, devlet mekanizmasından güç alıyor."

'TÜRKİYE OHAL'DEN KURTURMADIKÇA OLAĞANLAŞMAYACAK'

Bilgen, bir dava dosyasında tutuklu ailelerine yardım ve dayanışmanın suç olarak yazılmış olduğu bilgisini vererek, "Şimdi Türkiye'de ne kadar muğlak bir terör tanımı ile karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz ama bu artık pes dedirtecek bir tariftir. Suçun şahsiliği ilkesi yok sayılıyor, tutuklu ailelerin bile cezalandırılması gereken kişiler olduğu algısını geliştirecek soruşturmalar başlayabiliyor. Bütün bunlar OHAL'le doğrudan doğruya ilişkilidir. Türkiye OHAL koşularından kurtulmadıkça, OHAL bitirilmedikçe Türkiye'nin olağan bir döneme, demokratik koşullara hiç olmazsa yarım yamalak demokrasi koşullarına bile kavuşamayacağı çok açıktır" şeklinde konuştu.

'AKP GRUBU ÇİFTLİK BANK'LA İLGİLİ SAMİMİYETSİZ'

Partilerinin Çiftlik Bank ile ilgili verdiği araştırma önergesinin Meclis Genel Kurulu'nda reddedildiğini hatırlatan Bilgen, "Çiftlik Bank'la ilgili Aralık ayında milletvekilimizi soru önergesi var. Aynı tarihlerde SPK'nin inceleme başlatılması talebi var. Bizim soru önergemizden 2 ay sonra bakanlık formalite bir cevap veriyor, incelemeye değer bulmadığını ilan ediyor. Bu firma çalışmaya devam ediyor. Ama mızrak çuvala sığmayınca da sanki bir duyarlılık varmış gibi bir algı oluşturuluyor. Bu tutumun samimiyetten uzak olduğunu genel kurulda AKP grubu bir kez daha deklare etti. Bu konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasından AKP niye çekinir? 100 bin kişi mağdursa buna duyarlı olmak siyasetin sorumluluğunda. Yok eğer kamu görevlilerin ihmali suçu varsa bunun incelenmesi devletin sorumluğundadır” ifadelerini kullandı.

FRANSA'NIN SURİYE'YE ASKER GÖNDERMESİ

Basın mensuplarının Fransa'nın Suriye'ye asker göndereceği yönündeki açıklamalarına dair görüşlerini sorduğu Bilgen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Suriye’nin bu hale gelmemesi konusunda herkesin kendi payıyla yüzleşmesi gerekiyor. Ortadoğu'da taleplerin karşılanmasına dair bir duyarlılık gelişmediği için bu tabloyla karşı karşıyayız. Demokratikleşme, değişim konusunda toplumsal taleplere kulak kapatmayan bir yaklaşım olsaydı bu tabloyla karşı karşıya kalmazdık. Kürtlerin statüleri tanımayarak var olma sorunu uluslararası bir sorundur. Bölge ülkeleri gerilimi tırmandırarak bu sorunun uluslararası hale gelmesine hizmet etmektedir. Fransa'nın Suriye'de geçmişten beri bir ağırlığı var, mandası. Oradaki gelişmelere müdahil olmayı da beraberinde getirir. Bu bölgede sorunların diyalogla çözümünde, devletlerin halkları tehdit olarak görmemesi ve sorunları içeride çözme becerisini sergilemesi gerekiyor. ABD için de Rusya için de Fransa için de aynı bizim için. Türkiye oradaki kazanımları (Kürt kazanımları) kendisi için tehdit olarak görmezse, durumu müdahale gerekçesi olarak tarif etmezse sorun Ankara'da Şam'da çözülebilir. Bu çözümsüzlük siyaseti bölgede egemen olmaya devam ettikçe uluslararası müdahaleler, arayışlar da devam edecektir."

'KONGRELERDE ÖLÜ SAYISI BELİRTEREK SORUN ÇÖZÜLMEZ'

Erdoğan'ın 'Frekansı yüksek cevap verdim' sözlerini de değerlendiren Bilgen, "Sadece çetele tutarak, kongre salonlarında ölü sayısı belirtilerek bu sorun çözülemez. Defalarca aynı noktaya geldiler ama sonuç ortada. Türkiye 10 yıllardır büyük bir bedel ödüyor. Burada da Fransa Erdoğan'ı kızdırdı mı yoksa tam tersine bir ihtiyat payı açık kapı ile mi hareket edilmiştir bilemeyiz. İnsan hakları sorunları kimsenin iç işi değildir, insanlığın ortak sorunlarıdır. Devletlerin bu sorunları pazarlık meselesi yapmasının tek yolu ciddi cesur risk üstlenecek bir siyasetin geliştirilmesidir" diye konuştu.

Bilgen, Meclis'teki bir tiyatro etkinliğinde kadın oyunculara sahneden yer verilmemesine ilişkin ise "Bu çatı altında kadının toplumdaki yerinin bir sanat etkinliğindeki rolünün tartışılıyor olması tam da siyasetin Türkiye hayatında Türkiye toplumunun umut dünyasında hak ettiği yerde durup durmadığının göstergesidir" dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.