Fransa'da 'Sarı Yelekliler' zamları protesto etmek için 244 bin eylemci ile sokaktaydı

Fransa'da 'Sarı Yelekliler' zamları protesto etmek için 244 bin eylemci ile sokaktaydı

Fransa'da akaryakıt zamları 'Sarı Yelekliler' hareketinin sosyal medya üzerinden örgütlediği farklı kentlerdeki eylemlerle protesto edildi.

Fransa hükümetinin akaryakıt fiyatlarına getirdiği ek vergileri protesto eden yüz binlerce eylemci, ülkenin farklı kentlerinde bir araya geldi.

Cumartesi günü “sarı yelekliler” hareketi çatısı altında sosyal medya üzerinden örgütlenen eylemciler 2 bin farklı noktada protesto düzenledi.

Fransa İçişleri Bakanlığı, ülke çapındaki gösterilere yaklaşık 244 bin protestocunun katıldığını, 106 kişinin yaralandığını, 52 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Ülkenin güneyindeki Savoie bölgesindeki protestolar sırasında yaşanan bir kaza ise, 63 yaşındaki bir eylemcinin ölümüyle sonuçlandı. Yaşanan olayda, anayolu ablukaya alan protestocuların ortasında kalan bir kadın panikleyerek yanlışlıkla gaza bastı ve eylemciler arasındaki Chantal Mazet’ye çarptı. Mazet, olay yerinde yaşamını yitirdi.

Savoie yerel yetkilisi Louis Laugie ise, bir eylemcinin ölümüyle sonuçlanan kaza sonrası bir açıklama yaptı. Laugie, kazayı yapan şoförün kızını hastaneye götürürken bir kavşakta protestocular tarafından durdurulduğunu ve aracını yolun kenarına çekmeye çalıştığında protestocuların elleriyle arabasına vurmaya başladığını söyledi. Panikleyen kadının gaza bastığı ve protestocuya çarptığı belirtildi. Kaza nedeniyle şoka uğrayan kadın gözaltına alındı.

MACRON’UN İSTİFASINI İSTİYORLAR

Dizel kullanımının yaygın olduğu Fransa’da “yeşil vergi” adı altında dizel yakıta yüzde 23 zam, benzine ise yüzde 15 zam yapılacağı haberleri, göstericileri sosyal medyada harekete geçirdi. Fosforlu yelekler giyen bu protestocular, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un akaryakıt zammına ve ülkedeki hayat pahalılığına tepki gösterdi. Macron’u sıradan insanların dertlerine sırtını çevirmekle suçlayan bazı eylemciler ise istifa çağrısında bulundu.

Göstericilerin anayolları, otoyolları ve gişeleri kapaması sonucu, öfkeli sürücüler protestocular arasından geçmeye çalıştı.Güvenlik yetkilileri kaos yaşanan bazı bölgelerde göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Fransız polisi, ülke çapındaki gösterilerde en az 47 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılardan bazılarının durumu ciddi. (Kaynak: BBC Türkçe)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.