Foreign Policy: Adam seçim kazanmayı biliyor

Foreign Policy: Adam seçim kazanmayı biliyor

Foreign Policy dergisinden 24 Haziran seçimleri yorumu: Türkiye cumhurbaşkanı, hak ettiği bütün eleştirilere rağmen seçim nasıl kazanılır, bunu biliyor.

Amerikan basınının önde gelen dergilerinden Foreign Policy, Türkiye’deki seçim sonuçlarını değerlendirdiği makalesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için “Adam seçim kazanmayı biliyor” ifadelerini kullandı.

Borzou Daragahi imzalı makalede, “Türkiye cumhurbaşkanı, hak ettiği bütün eleştirilere rağmen seçim nasıl kazanılır, bunu biliyor” denildi.

‘TEMEL GERÇEK GÖZARDI EDİLMEMELİ’

Makalenin girişinde, kampanya sürecinde Erdoğan’ın Super Mario isimli bilgisayar oyununda ilerledikçe puan toplayan Super Mario karakterinden esinlenilerek ‘SupErdogan’ olarak resmedildiği video anlatılıyor. Makalede video ayrıntısıyla aktarıldıktan sonra şu yorum yapılıyor:

“Bu, Erdoğan’ı hem ülke içindeki hem de dışında eleştirenlerin dikkate alması gereken bir video. Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümü olan 2023’te yürütme gücüne sahip bir başkan olarak yeni rolünün ilk dönemini tamamlaması halinde Türkiye’nin en uzun süre görev yapan yöneticisi haline gelecek olan Erdoğan hakkında sevilmeyecek çok şey var. Son yıllarda Türkiye’nin demokratik kurumlarının altını oymakla suçlanıyor. Yüzlerce gazeteciyi ve aktivisti hapse attı; hükümeti sosyal medyadaki eleştirel yorumları nedeniyle onlarca kişi hakkında soruşturma başlattı. Yargı bağımsızlığının altını oymak ve devlet kurumlarını siyasi kazanç için kullanmakla suçlandı.

Fakat tüm bu eleştirilerin ortasında, temel bir gerçek gözardı edilmemeli: Adam bir seçim nasıl kazanılır, biliyor. Ve benzeri görülmemiş başarısının arkasında -neredeyse- otokratik aşırılıkları kadar siyasi becerileri de yatıyor.”

‘MİLLİYETÇİLİK, BÖLÜCÜ SÖYLEM, KAMU HİZMETİ’

Makalenin devamında Erdoğan’ın keskin bir milliyetçilik, bölücü bir sınıfsal söylem ve kamu hizmetini biraraya getiren, üzerinde düşünülmüş bir popülist strateji izlediği yorumu yapıldı.

MAKALENİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.