Et fiyatları cep yakıyor

Et fiyatları cep yakıyor

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesi hem tüketiciyi hem de üreticiyi olumsuz etkiliyor. Geçen yıl Kurban Bayramı öncesi 450-500 TL olan en küçük koyun fiyatı bu yıl 750-100 TL arası fiyatı değişiyor.

ADANA - TÜİK'in 2015 yılı Nisan-Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyreğindeki et üretimi istatistiklerine göre, kırmızı et üretimi yüzde 24,4 oranında arttı.

Ancak Türkiye'de kırmızı et üretiminin arttığı yönündeki istatistiklere rağmen et fiyatlarının da paralel olarak artığı görülüyor.

Adana'da bulunan besiciler, et fiyatlarının yükselmesi ile birlikte Kurban Bayramı için küçükbaş hayvan en az 750-1000 TL arasından fiyatlarının değiştiğini belirtti. 

Et fiyatları sürekli artıyor

Hem koyun besiciliği, hem de satıcılığı yapan Mehmet Şanlı, geçen yıl Kurban Bayramı'nda satılan en küçük koyun fiyatının 450-500 TL arasında olduğunu ancak bu yıl et fiyatlarının yükselmesi ile yine en küçük koyunun satış fiyatının 750-1000 TL arasında olabileceğini söyledi.

Et fiyatlarının belirsiz bir şekilde yükselmesinin yurttaşları olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Şanlı, yurttaşların alım gücünün çok düştüğünü bu yüzden et satışlarının ciddi oranda azaldığını ifade etti. 

'Yaşlı ve hastalıklı koyunlar ucuza satılıyor'

Aynı zamanda bir tüketici oldukları için et fiyatlarının kendilerine de olumsuz yansıdığını belirten Şanlı, devletin bu konuya bir an önce el atması ve et fiyatlarını herkesin faydalanacağı bir seviyeye çekmesi gerektiğini kaydetti.

Yurttaşların eti pahalıya değil ucuza yemesini istediklerini söyleyen Şanlı, et fiyatlarındaki artıştan sonra kaçak et satışlarının arttığını ve birçok kasabın hastalıklı hayvanları daha ucuza satarak insanların sağlığını hiçe saydığını vurguladı. Adana'da birçok kaçak kesim mezbaha neleri olduğuna dikkat çeken Şanlı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetimlerini sıklaştırılması gerektiğini ifade etti.

Kırmızı etin kilosunun 25-30 TL arasında sattıklarını söyleyen Mehmet Sönmez isimli kasap, fiyatların gittikçe arttığını bunun da işlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Temel gıda maddelerinin bu kadar artmasındaki sebeplerden birin ise ülkedeki savaş hali olduğunun altını çizen Sönmez, savaşa ayrılan bütçenin yarısının bile halkın temel ihtiyaçları için ayrılması ekonomik anlamda bir refahın olabileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.