Ermenistan'ın tarihi yeni basılan banknotlarda resmedildi

Ermenistan'ın tarihi yeni basılan banknotlarda resmedildi

Ermenistan, para biriminin basılmasının 25'inci senesini kutlamak için yeni banknotlar tasarladı. Ermenistan tarihinin ve sanatının aktarıldığı bu banknotlar ülkede kullanılmaya başlandı.

Ermenistan, para birimi Ermenistan Tramı’nın (Dram) 25’inci yıl dönümü vesilesiyle yeni banknotlar hazırladı. Bu hafta kullanılmaya başlanan banknotların üzerinde Ermeni sanat ve edebiyat dünyasından uluslararası çapta tanınan çok sayıda isim var.

Görme engelliler için üzerinde kabarık harfler ve sayılar bulunan banknotlar Ermenistan’ın son bağımsızlık sürecinde bastığı 3’üncü grup paralar olacak. İlk banknotlar, Ermenistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden iki yıl sonra 22 Kasım 1993’te kullanılmaya başlanmıştı. İkinci banknot serisi ise 22 Kasım 2017’de yayınlandı.

1000 Dram ünlü şair ve filozof Baruyr Sevag’a, ilk defa basılan 2000 Dram dünyaca ünlü satranç şampiyonu Tigran Petrosyan’a, 5000 Dram Amerikalı Ermeni yazar William Saroyan’a, 10.000 Dram Ermeniler için çok önemli bir isim olan kompozitör Gomidas Vartabed’e, 20.000 Dram ünlü deniz ressamı Hovhannes Ayvazovski’ye ve 50.000 Dram ise Ermeni din adamı aydınlatıcı Grigor Lusavoriç’e adandı. Daha önce basılan 100.000 Dramların yenisi basılmazken, eskilerin kullanımdan kaldırılamayacağı bildirildi.

Kompozitör Gomidas Vartabed

Ermenistan Merkez Bankası Genel Sekreteri Davit Nahapetyan, 500 Ermenistan Dramı değerindeki koleksiyonluk kağıt paranın uluslararası alanda büyük başarı kaydettiğini bildirdi. Nahapetyan, “Banknot bölgedeki en iyi kağıt para unvanına layık görüldü. Üçüncü nesil diğer paralarımıza da uzmanlar tarafından değer verileceğini ümit ediyoruz” dedi. “Nuh Gemisi” adını taşıyan koleksiyonluk 500 dram da dolaşıma sokuldu.

Amerikalı Ermeni yazar William Saroyan

Agos’ta yer alan habere göre, kağıt paranın ön yüzünde Nuh’un Gemisi’nin aziz sayılan kalıntılarının saklandığı sandık ile Eçmiadzin Katedrali, arka planda ise kutsal sayılan Ararat Dağı bulunuyor. Ararat’ın manzarasının önünde Nuh’un ailesi, etraflarında da farklı hayvan ve kuşlar yer alıyor. Yeni banknotlar halk tarafından da beğeniyle karşılandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.