Emekliler: Açlığa mahkum edildik

Emekliler: Açlığa mahkum edildik

Emekli-Sen Van Şubesi üyeleri, emekli maaşına yapılan yüzde 5’lik zamma tepki göstererek, açlığa mahkum edildiklerini vurguladı.

Yıllık yüzde 64,77 olarak açıklanan enflasyon üzerinden yapılan hesaba göre; memur ve memur emeklisi maaşlarındaki artış yüzde 49,25'lik oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranının 37,57'de kalmasına gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 5 oranında artış yapacaklarını belirtse de emeli sendikaları enflasyon karşısında bu oranın da kısa sürede eriyeceğini belirtti.

Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranının Ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltildiğini açıkladı. 

Emekliler olarak vergide ve gelirde adalet istediklerini söyleyen Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Van Şube Başkanı Timur Sayyiğit, Cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekillerinin maaşlarına dikkat çekti.

7 bin 500 TL maaş alan emekli maaşına yüzde 5’lik zam yapılmasına tepki gösteren Sayyiğit, bu oranın 350 TL’ye denk geldiğini söyledi. Sayyiğit, “Bu zam bir öğün yemek parasıdır. Biz iktidardan sadaka istemiyoruz. Emeklilerin 30 yıl boyunca peşin olarak ödemiş oldukları primlerini istiyoruz. Şu anki şartlar göre emekli maaşı en az 20 bin TL olmalıydı. Verilen yüzde 5 dilimlik zamla bizimle dalga geçiyorlar” dedi. 

'Emekliler Pazarın Çöplerini Karıştırıyor' 

Emeklilerin geçinebilme derdinde olduğunu ifade eden Sağyiğit, “Emekliler ölmemek için mahalle pazarı bittikten sonra gidip pazarın çöplerini karıştırıyor. Bu yaşam değil, ölmemek için verilen bir mücadeledir. Bu hükümet 2024 yılını ‘emekliyi öldürme yılı’ olarak ilan etmiş. Kesinlikle emekliyi öldürmek istiyor. Eğer 2024 yılı emeklinin yılı olsaydı, yüzde 5 değil, yüzde 25 artı refah payı verirlerdi. Yani en düşük emekli maaşı 20 bin TL olacaktı. Seçimden sonra enflasyon yüzde 200 oranında artacaktır. Bu şartlar altında nasıl geçinelim?” diye konuştu. 

Emekli-Sen Van Şubesi üyesi Osman Nuri Noyan, söz konusu tablonun sorumlusunun Ak Parti iktidarı olduğunu söyledi. Savaş politikalarının ülkeyi yoksulluğa mahkum ettiğini ifade eden Noyan, “Önceki yıllarda ekonomik olarak bir şekilde yaşamımızı idame ediyorduk. AKP iktidar olduğundan bu yana ekonomik sorunlar yaşıyoruz. Kendimi bildim bileli ülkede savaş var. Biz huzur, barış, adalet istiyoruz. Bu nedenlerden dolayı açlığa mahkum edildik. Bizim yaşama hakkımız yok mu?” diye tepki gösterdi. 

'Ölüme Mahkum Edildik' 

Emeklinin açlığa ve sefalete mahkum edildiğini belirten Emekli-Sen Van Şubesi üyesi Yakup Altun ise, “10 bin TL ile nasıl geçinelim?” diye sordu. Aylık 3 bin TL doğalgaz parası ödediklerini, ev kirası, elektrik faturasının da eklenmesiyle maaşın ay sonuna kadar yetmediğini ifade ederek, “Biz ne yiyeceğiz ne içeceğiz? Bana göre 2024 yılı emekli yılı değil, emeklinin açlığa, sefalete ve ölüme mahkum edilme yılıdır” ifadelerinde bulundu.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum