Dünyada komünist ve işçi partilerinden çağrı: Emperyalist savaşa hayır

Dünyada komünist ve işçi partilerinden çağrı: Emperyalist savaşa hayır

Birçok ülkeden komünist ve işçi partileri Ukrayna kriziyle ilgili ortak bir bildiri yayınladı. 20 partinin imzacı olduğu açıklamada, "Halkları emperyalist savaşa karşı mücadeleye çağırıyoruz" denildi.

Dünyanın dört bir yanındaki komünist ve işçi partileri, Ukrayna'daki son gelişmelerle ilgili ortak açıklama yaparak halklara "emperyalist savaşa karşı mücadele" çağrısında bulundu. Aralarında Ukrayna Komünistler Birliği'nin de bulunduğu 20 komünist ve işçi partilerinin imzacı olduğu açıklamada "Emperyalist savaşa karşı sınıf mücadelesinin güçlendirilmesi ve sosyalizm için bağımsız bir mücadele gerekiyor" denildi.

Yedi madde olarak yayınlanan açıklamada, "Bu ortak açıklamayı imzalayan komünist ve işçi partileri, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından biçimlenen halkların trajik durumunun neticelerinden biri olan Ukrayna'daki emperyalist çatışmaya karşıdır. Ukrayna'daki gelişmeler, ABD, NATO ve AB'nin planları, piyasaları, hammaddeleri, ulaştırma ağları gibi kapitalist Rusya ile ağır rekabeti bağlamında bölgeye müdahalesidir" vurgusu yapıldı.

'RUSYA VE UKRAYNA HALKLARININ YANINDAYIZ'

Ukrayna'da siyasi güçlerin ülkedeki neonazi örgütleri Avrupa-Atlantik'in planları için kullandığı da belirtilen açıklamada, "Ukrayna'da faşist ve milliyetçi güçlerin faaliyetlerini, komünistlere karşı zorbalığını, Rusça konuşan nüfusa karşı ayrımcılığını ve Ukrayna hükümetinin Donbass halkına saldırılarını kınıyoruz. Rusya ve Ukrayna'nın komünistleri, halklarıyla dayanışmamızı ve milliyetçiliğe karşı mücadelenin güçlendirilmesinden yana olduğumuzu belirtiyoruz" denildi.

'NATO VE AB, DOĞASI GEREĞİ YAĞMACI İTTİFAKLARDIR'

Rusya'nın ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanımasının "bölge halkını korumak" için olmadığı belirtilen açıklamada, bunun Rus patronların Ukrayna'daki çıkarları ve Batılı sermayedarlarla olan mevcut rekabetiyle ilgisi olduğu vurgulandı.

AB'nin "barış yanlısı" ve NATO'nun ise "askeri planları olmayan bir savunma örgütü" gibi gösterilmesinin ise tamamen yanılsama olduğu belirtilen açıklamada, "Tüm bu varsayımların hiçbir gerçekliği yoktur ve anti-kapitalist, anti-emperyalist mücadele için yanlış yönlendiricidir, 'barışçıl emperyalizm'in var olabileceği algısını geliştirmeye çalışmaktadır. Gerçekte olan, NATO ve AB'nin gerici doğası gereği işçileri ve halkları hedef almaya devam edecek yağmacı ittifaklar olduğudur" ifadeleri yer aldı.

'SOSYALİZM İÇİN BAĞIMSIZ YOLUMUZU ÇİZMELİYİZ'

"NATO ve AB'nin halkı emperyalist savaşın içine çeken propagandalarına karşı mücadele etmeye çağırıyoruz" denilen açıklamada, son olarak şu çağrıya yer verildi: "Askeri üslerin kapatılmasını, yurtdışındaki misyonlardan askerlerin evlerine dönmesini, ülkelerin NATO ve AB gibi ittifaklardan çıkması için mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Güncelliğini koruyan ve şimdiye dek hiç olmadığı kadar gerekli olan sosyalizm için tekellere ve burjuva sınıflara karşı bağımsız yolumuzu çizmeliyiz. İşçi sınıfı, emperyalist savaşa karşı sınıf mücadelesini güçlendirmelidir."

İmzacı partiler şu şekilde:

Azerbaycan Komünist Partisi
Avusturya Emek Partisi
Bangladeş Komünist Partisi
El Salvador Komünist Partisi
Fransa Komünist Devrimci Partisi
Filipinler Komünist Partisi
Hollanda Yeni Komünist Partisi
Irak Komünist Partisi
İrlanda İşçi Partisi
İspanya İşçileri Komünist Partisi
İsveç Komünist Partisi
İtalya Komünist Cephe
Letonya Sosyalist Partisi
Meksika Komünist Partisi
Pakistan Komünist Partisi
Peru Komünist Partisi
Romanya Sosyalist Partisi
Türkiye Komünist Partisi
Ukrayna Komünistler Birliği
Yunanistan Komünist Partisi

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.