Duhok Valisi: Türkiye, Mahmur için anlaşma yapılmasını istiyor

Duhok Valisi: Türkiye, Mahmur için anlaşma yapılmasını istiyor

Irak'ın Kürdistan Bölgesine bağlı Duhok kentinin Valisi Ali Teter, Ankara’nın Şengal Anlaşması’nın benzerinin Mahmur için de yapılmasını istediğini söyledi.

Duhok Valisi Ali Teter, Türkiye’nin Irak’a ekonomi ve güvenlik alanında destek ve işbirliği güvencesi verdiğini, Ankara’nın Şengal Anlaşması’nın benzerinin Mahmur için de yapılmasını istediğini bildirdi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’ye Türkiye ziyaretinde eşlik eden heyette yer alan Duhok Valisi Ali Teter, K24 yayınında, Kazimi başkanlığındaki Irak heyetinin Türkiye ziyaretinde birçok konunun masaya yatırıldığını söyledi.

K24'te yer alan habere göre, güvenlik konuları dışında, Kerkük-Ceyhan Boru Hattı’nın yenilenmesi ve karşılıklı ticaret hacminin 20 milyar dolara yükseltilmesi gibi konuların konuşulduğunu kaydeden Teter, “Sihêla’da yaşananlardan dolayı Irak Başbakanı, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne ve güvenlik güçlerine desteğini vurguladı. Kürdistan Bölgesi’nin kendini savunacak güçte olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.

Ankara’daki görüşmede, Kazimi’nin komşu ülkelerin içişlerine müdahale edilmemesini gündeme getirdiğini bildiren Teter, Irak Başbakanı’nın ülkesinin kara ve hava egemenliğine saygı duyulmasını istediğini belirtti.

Irak Başbakanı’nın iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasını talep etiğini söyleyen Teter, Türkiye’de yatırımcıların temsilcileriyle toplantı yaptıklarını ve yatırımcıların Irak hükümetinden şikayetlerini dile getirerek, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile ise sorun yaşamadıklarını aktardıklarını ifade etti.

Kerkük konusunun gündeme geldiğini kaydeden Duhok Valisi, Fırat ve Dicle suyu sorununun de Erdoğan’la görüşmede konuşulduğunu ve Ankara’nın bu konuda sorun çıkarmayacağını belirttiğini dile getirdi.

Türkiye’nin Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nı desteklediğini vurgulayan Teter, anlaşmanın bir benzerinin Mahmur için de yapılmasının da istendiğini ifade etti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum