Dolar 8 lirayı aştı

Dolar 8 lirayı aştı

Dolar güne 8,05, euro 9,50 liradan başladı. Çeyrek altının satış fiyatı 732 lira.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın 4 ayda görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasıyla başlayan ekonomik çalkantı sürüyor. Ekonomik göstergelerdeki negatif göstergelerin de etkisiyle döviz kurları yükselişini sürdürüyor.

Dolar güne  8,05, euro 9,50, sterlin 11,09 liradan başladı. Gram altın 445, çeyrek altın 732 liradan satılıyor.

FAİZ POLİTİKASINDA NASIL BİR ADIM ATILACAK?

Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Bloomberg'e verdiği özel röportajda “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum. Para politikası duruşunu belirlerken gerçekleşen ve beklenen enflasyonla birlikte küresel sermaye akımları, benzer ülkelerin reel getirileri ve yerleşiklerin portföy tercihlerini de dikkate alacağız” dedi. Kavcıoğlu, şu ana kadar atılan politika adımlarının etkilerinin gözleneceğini de ifade etti.

DÖVİZE KARŞI REZERVLER KULLANILACAK MI?

Kavcıoğlu, Türk Lirası'nı desteklemek için rezervlerin kullanımına ilişkin soruya ise “Gelecek dönemde Merkez Bankası, Para ve Kur politikası metninde belirtildiği gibi dalgalı kur rejimine bağlı kalacak, kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre oluşacaktır” yanıtını verdi.

TEK POLİTİKA FAİZİNE DEVAM

Merkez Bankası'nın tek politika faizi uygulamasına devam edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine de Kavcıoğlu şu değerlendirmeyi yaptı: “Para politikasının operasyonel çerçevesini koruyacağız, bir hafta vadeli repo faiz oranı para politikası açısından temel politika aracımız olmaya devam edecek. Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesinin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini, kararların ve uygulamaların daha sade ve net şekilde iletişiminin kurulmasına imkân verdiğini görüyoruz.”

Türkiye yüzde 19 faizle, dünyada faizin en yüksek olduğu ilk 7 ülke arasında yer alıyor. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.