DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 9,2 milyonu aştı

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 9,2 milyonu aştı

TÜİK verilerinden yararlanılarak yapılan hesaplamaya göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 24,2'ye yükselirken, geniş tanımlı işsiz sayısı ise Haziran 2023'te 9 milyon 234 bin kişi olarak gerçekleşti.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu'nu (Ağustos 2023) yayımladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 10 Ağustos'ta yayımlandığı Haziran 2023 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarına dikkat çeken DİSK-AR, araştırmadan hareketle şu verileri paylaştı:

"Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9,6, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 24,2 seviyesinde gerçekleşti.

TÜİK'e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde dar tanımlı işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2023 Haziran ayında 3 milyon 337 bin oldu."

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Haziran 2023'te 9 milyon 234 bin kişi olarak gerçekleşti.

Geniş tanımlı işsiz sayısı bir yılda 1,6 milyon arttı

TÜİK'e göre pandemi öncesinde, 2019 Haziran'da yüzde 13,7 olan dar tanımlı işsizlik Haziran 2023'te yüzde 9,6 olarak gerçekleştiğini, ancak aynı yıllarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 19,1'den yüzde 24,2'ye yükseldiğini belirten DİSK-AR, "Böylece Covid-19 pandemisi sonrası geniş tanımlı işsizlik oranı 5,1 puan, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 5 milyon 897 bin kişi arttı" dedi.

DİSK-AR, işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olması ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle işsizlerin büyük çoğunluğunun bu ödenekten yararlanmadığını kaydetti.

3 milyondan fazla kişi işsizlik ödeneği alamadı

DİSK- AR, TÜİK'in Haziran 2023'te toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 337 bin kişi olarak açıkladığını, İŞKUR'un Haziran 2023 verilerinde ise aynı ay işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısının 334 bin 627'de kaldığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Böylece Haziran 2023'te resmi işsizlerin sadece yüzde 10'u işsizlik ödeneği alabildi. 3 milyonu aşkın işsiz işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı. Bu da işsizlerin yaklaşık yüzde 90'ının işsizlik ödeneği alamadığı anlamına geliyor."

En yüksek kategori kadın işsizliği

Kadın işsizliğinin, tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olmaya devam ettiğini belirten DİSK-AR, "Haziran 2023 HİA verilerine göre işsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori yüzde 32,1 ile geniş tanımlı kadın işsizliği oldu" dedi.

Yaklaşık 15 puanlık makas

Haziran 2023'te dar ve geniş tanımlı işsizlik oranı arasındaki makasın 14,6 puan olduğunu belirten DİSK-AR, "Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni zamana bağlı eksik istihdam sayısı, ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısındaki artıştır" tespitinde bulundu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.