Dêra Dinarte ve Dêra Reş yok olmak üzere

Dêra Dinarte ve Dêra Reş yok olmak üzere

Şemdinli'nin Çubuklu köyünde Nasturiler tarafından inşa edilen Dinarte Kilisesi (Dêra Dinarte) ile Yayla Mahallesi'nde bulunan Kara Kilise (Dêra Reş), define avcıları tarafından iç tarafları harap edilmiş durumda ve onarılmayı bekliyor.

HAKKARİ - Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Çubuklu köyünde yıllar önce Hıristiyan Nasturiler tarafından inşa edilen ve şimdilerde adeta yıkılmaya terk edilmiş olan Dinarte Kilisesi (Dêra Dinarte) ile Yayla Mahallesi'nde bulunan Kara Kilise (Dêra Reş) define avcıları tarafından iç tarafları harap edilmiş durumda.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün herhangi bir onarım ve bakım yapmadığı kiliselerin duvarlarının bir kısmı çökerken, geriye kalan kısımları da tamamen çökmek üzere.

haberinfotograflari.gif

Hıristiyan kültürünün bölgedeki tek taşıyıcısı olan, tarihe ışık tutan bu mekanlar ilçe turizmi için ciddi bir potansiyele sahipken, tamamen yıkılmadan tamir edilecek günü bekliyorlar.

Kara Kilise'den eser kalmadı

İlçenin hemen üst kısmındaki tepede Yayla Mahallesi'ndeki Kara Kilise (Dêra Reş), bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı artık bir kiliseden çok harabeyi andırıyor. Tarihin izlerini taşıyan kilisede, yıllar önce define avcıları tarafından çeşitli kazılar yapıldığı belirtilerken, tavan kısmı ile dış duvarların büyük bir kısmı çökmüş durumda. İç duvarlarında da derin çatlaklar bulunan kilise, her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Dinarte Kilisesi ot bağlarıyla sarılmış

İlçeye bağlı Çubuklu (Dinarte) köyünde yıllar önce Nasturilerin inşa ettiği Dinarte Kilisesi (Dêra Dinarte) ise köyde ot bağlarıyla sarılmış durumda. Kilisenin dış duvarlarının büyük bir kısmı zar zor ayakta kalabiliyorken, iç duvarlar ve zemin ise define avcıları tarafından harap edilmiş durumda. Kilisenin zemininde kazma kürekle kazılmış çok sayıda çukur göze çarparken, duvarların belirli kısımlarında da çekiçle parçalanmış bölümleri mevcut. Kara Kilise'ye göre dış duvarları daha iyi durumda olan Dinarte Kilisesi de iç duvarlardaki çatlaklar ve kazılar yüzünden çökmenin eşiğinde.

Ya onarım ya çöküm!

Tarihe ışık tutan her 2 kilise ilçe turizmi için ciddi bir potansiyele sahipken, herhangi bir bakım-onarım çalışması yapılmıyor. Kilise çevresinde ikamet eden yurttaşlar, onarım ve güçlendirme çalışması yapılması halinde, kiliselerin turist çekebileceğini ifade ediyor. Yıkılmanın eşiğinde olan kiliseler görülüp onarılacakları günü bekliyor.

NEDİM TÜRFENT / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.