Dede, Bakan Bozdağ'a sordu: Ferhat Atılgan’ın yaşamını yitirmesinde kimin veya kimlerin kusurlu davranışı vardır?

Dede, Bakan Bozdağ'a sordu: Ferhat Atılgan’ın yaşamını yitirmesinde kimin veya kimlerin kusurlu davranışı vardır?

Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova'da adliye binasından atlayarak yaşamına son verdiği iddia edilen Ferhat Atılgan'ı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, ifade vermek üzere Yüksekova Adliyesi'ne giden ve savcı tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildikten sonra binadan atlayarak yaşamına son verdiği iddia edilen Ferhat Atılgan ile ilgili Adalat Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi sundu. 

Dede örnegenin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yargının kurumsal bağımsızlığının olmadığı, kitlesel meslekten çıkarmalar sonucunda yargı mensuplarının tecrübesiz olduğu ve bundan kaynaklı hak kayıplarının yaşandığı, mesleki tecrübesizliklerinden dolayı etki altında kaldıkları, yargı mensuplarının hukuk kurallarına bağlı olmaksızın yürütmeden aldıkları emir ve talimatla hareket ettikleri, doğrudan talimat almasalar bile iktidarın bir konudaki görüş ve hareketine göre karar verdikleri yönünde toplumda bir algı oluşmuş durumdadır. Oluşan bu algı sunucu toplumun adalet duygusu büyük bir yara almıştır. Yurttaşların konusu suç olmayan eylemlerine ilişkin yapılan soruşturmalarında dahi tutuklanma tedbirine başvurulmaktadır. Haklarında yapılan isnadı ancak tutuklanmalarından çok sonra hazırlanan iddianamelerle öğrenebilmekte ve nihayetinde aslında bir tedbir olan tutuklu yargılanma bir cezaya dönüşmektedir. Tüm bu yaşanılan hukuksuzluklar neticesinde yurttaşlar bir ceza soruşturmasıyla karşılaştıklarında; yargıya olan güvenleri sarsıldığından, kendileri hakkında hükmün aslında en başta verilmiş olduğunu düşünmektedirler. Acılan mevcut davalar ve soruşturmalar bu düşünceyi doğrulamakta ve yurttaşlarda kaygı oluşturmaktadırlar. Adalet duygusunu onarılmaz bir şekilde yaralayan bu durumun en son örneği Yüksekova Adliyesi’nde yaşanmıştır. 20.01.2023 tarihinde Yüksekova Adliyesi’ne giden 26 yaşındaki Ferhat Atılgan'ın, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini öğrenmesinin ardından 3’ncü kattan aşağı atlayarak yaşamına son verdiği bilgisi basına yansımıştır."

Sait Dede'nin Adalet Bakanına sorduğu sorular şöyle:

"1- Yüksekova Adliyesi’nde tutuklanmaya sevk edildiği için intihar ettiği söylenen Ferhat Atılgan ile ilgili bir soruşturmanız var mı? Bu vahim durum karşısında bakanlığınızın bir açıklaması olacak mı?
 

2- Şayet basına yansıdığı gibi bir intihar olayı söz konusu ise Ferhat Atılgan’ı intihara sevk eden duygunun, yargıya olan güvensizliğin bir tezahürü olduğunu düşünüyor musunuz? Bu güvensizliğin temel sebebi nedir?
 

3- Ferhat Atılgan ifade vermeye kendi isteğiyle mi gelmiştir? Savcılık ifadesinden sonra Ferhat Atılgan’a tutuklanmaya sevk edildiği kararını kim tefhim etmiştir? Bu karar sonrası hangi tedbirler alınmıştır?
 

4- Fiili olarak gözaltında olan Ferhat Atılgan’ın yaşamını yitirmesinde kimin veya kimlerin kusurlu davranışı vardır?
 

5- Soruşturmayı yürüten makam Ferhat Atılgana Sulh Ceza Hakimi’ne sevkinin aslında usulen olduğunu ve tutuklanacağını sözleri veya davranışlarıyla hissettirmiş veya bu yönde bir duygu oluşturmuş mudur? Kusursuz sorumluğu olan idare bu konu hakkında nasıl bir soruşturma yapacak?
 

6- Kürt sorunundaki çözümsüzlük ve savaş politikalarının yargı üzerindeki etkileri nelerdir? Bu noktada hemen hemen tüm dosyalarda tutuklanma tedbirine başvurulmasının sebebi nedir? Alt sınırdan uzaklaşılarak üst sınırdan cezaların verilmesinin sebebi nedir? Bu yönde bir talimat veya bir telkin mi vardır?
 

7- Son beş yıl içinde atanması yapılan hâkim ve savcılardan kaçı atanmadan önce yerel veya genel seçimlerde bir siyasi partiden aday adayı olmuştur?"

İlgili Haberler
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum