Çin'in insansız uzay aracı Mars'a inmeyi başardı

Çin'in insansız uzay aracı Mars'a inmeyi başardı

Çin'in insansız uzay aracı Tianwen-1'in Mars'a başarıyla indiği açıklandı. Çin, ABD'nin ardından Mars'a inip araştırma yapan ikinci ülke oldu.

Çin'in insansız uzay aracı Tianwen-1, Mars'a başarılı şekilde iniş yaptı. Çin devlet haber ajansı Şinhua, aracın Kızıl Gezegen'de 'Utopia Planitia' olarak bilinen geniş bir açık alana başarıyla indiğini duyurdu. Şinhua'nın haberinde "Çin'in ilk kez Mars'a ayak izini bıraktığı" belirtilirken, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping de bir kutlama mesajı yayınladı.

Çin Ulusal Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz temmuz ayında fırlatılan araç TSİ 02.18'de Mars'ın yüzeyine indi. Aracın yavaşlayıp alçalması dokuz dakika sürdü. Şimdi, Tianwen-1'in taşıdığı Zhurong isimli keşif aracının Mars'ta araştırmalarına başlaması bekleniyor. Mitolojik bir Çin ateş tanrısının adını taşıyan Zhurong, Kızıl Gezegen'in toprağını ve atmosferini inceleyecek; yüzeyin içine girebilen bir radarla geçmiş yaşam izinin yanı sıra su veya bu izi arayacak.

Tianwen-1, Çin'in ilk bağımsız Mars görevi olma özelliğini taşıyor. Aracın başarılı inişiyle Çin, ABD'nin ardından Mars'ta araştırma yapan ikinci ülke oldu. 

Beş tonluk uzay aracı, geçtiğimiz temmuz ayında Çin'in güneyindeki Hainan adasından fırlatılmıştı. Mars'a şubat ayında ulaşan araç, o tarihten bu yana gezegenin yörüngesindeydi. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.