CHP'den RTÜK'e ‘TBMM TV' başvurusu

CHP'den RTÜK'e ‘TBMM TV' başvurusu

CHP'li Burhanettin Bulut, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın seçim çalışmalarının TBMM TV’de yayınlanmasının yasaya aykırı olduğunu ve haksız rekabete yol açtığını belirterek RTÜK'e başvurdu.

CHP'li Burhanettin Bulut, RTÜK'e başvurusunda, TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın 31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde AKP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterildiğini hatırlattı.

Bulut, Anayasa'nın 94. maddesinde yer alan "TBMM Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar" ibaresine rağmen Yıldırım'ın Anayasaya aykırı bir şekilde TBMM Başkanlığı'ndan istifa etmediğini savundu.

"TBMM TV, Yıldırım'ın seçim çalışmalarını duyuruyor"

RTÜK'e başvuru dilekçesinde TBMM TV'nin görevlerini tek tek sıralayan CHP'li Bulut, şu görüşleri dile getirdi:
"Ancak 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi TBMM TV kuruluş amacının dışına çıkarak, TBMM imkanlarıyla haksız bir seçim kampanyası yürüten Yıldırım'ın Anayasa'ya aykırı çalışmalarına eşlik etmektedir. AK Parti İstanbul Belediye Başkan Adayı Yıldırım'ın propaganda aracı, havuz medyasının bir yayın organı gibi hareket eden TBMM TV, Yıldırım'ın İstanbul'da yürüttüğü seçim çalışmalarını ekranından duyurmaktadır.

"Yıldırım'ın aday sıfatıyla katıldığı program TBMM TV'de gösterildi" 

Bu çerçevede AKP İstanbul Belediye Başkan Adayı Yıldırım'ın, İstanbul'da Kız İmam Hatip Lisesi'ni aday sıfatıyla ziyaret ettiği görüşmede konuşma ve görüntüleri, 8 Ocak, Salı saat 14.45'te TBMM TV'de ayrıntılı olarak gösterilmiştir. ‘Seçim siyasi bir faaliyet değildir' diyen AK Parti Adayı Yıldırım'ın hukuk ve Anayasa tanımazlığına halkın vergileriyle yayın yapan TBMM TV de alet olmaktadır.

"RTÜK Yasası' aykırı"

Bu durum, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un ‘Yayın hizmeti ilkeleri' başlıklı 8. maddesinin birinci fıkrası (j) bendinde yer alan ‘Haksız çıkarlara hizmet eden ve haksız rekabete yol açan unsurlar içeremez' hükmüne aykırıdır. Bu sebeple Binali Yıldırım'ın her ne kadar anayasaya aykırı biçimde kullansa da TBMM Başkanı sıfatıyla yürüttüğü programları, iş ve işlemleri yayımlamakla yükümlü olan TBMM TV'nin, Binali Yıldırım'ın İstanbul adayı sıfatıyla yaptığı görüşmelere de yer vermesi haksız rekabete yol açmaktadır. Yayın hizmetlerini denetleme görevi üstlenen bir kurum olarak, bu konuya ilişkin bir değerlendirme yapmanız gerektiği açıktır."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.