Çatak cevizinin hasadına başlandı

Çatak cevizinin hasadına başlandı

Çatak'ın dağlık alanlarında yetişen cevizin hasadına başlandı.

Van'ın Çatak (Şax) ilçesinde, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan cevizin hasadına başlandı. Geçen yıl soğuk hava ve dolu yağışından dolayı beklenen verimi alamayan çiftçiler, bu yıl havaların sıcak geçmesinden memnun.

Genelde bölgenin dağlık alanlarında yetişen ceviz, ağaçlardan toplandıktan sonra yük hayvanları ile şehir merkezlerine büyük zahmetler sonucu getirilerek, kilo işi yerine teneke ile satılıyor. Tenekesi 100 TL'den alıcıya ulaşan ceviz Adana, Mersin, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde toptancılar aracılığıyla satılıyor. B1 ve B6 vitamini yönünden oldukça zengin olan ve birçok hastalığa iyi gelen cevizin kabuğundan ise boya elde ediliyor. 

'Zahmetli bir iş ama emeğimizin karşılığını aldık'

Ceviz üreticiliğinin zahmetlerini anlatan çiftçilerden Nevzat Akdeniz, bu yıl havanın iyi olmasının zahmetlerinin karşılığını almalarına yardımcı olduğunu dile getirdi. Akdeniz, "Dağlık alanlardan getirdiğimiz için birçok tehlike ile karşı karşıya kalıyoruz. At ve eşeklerin sırtında büyük zahmetler ile getiriyoruz. Her yıl onlarca kişi ağaçlardan düşerek yaralanıyor" dedi. Akdeniz, dağ ve bahçelerden getirdikten sonra cevizin kabuklarını soyduklarını belirten Akdeniz, "Kabuklarını soyduktan sonrada ambarlara toplayıp alıcısını bekliyoruz. Bizim de geçim kaynağımız bu" diye konuştu. 

Ceviz her derde deva

Cevizin aynı zamanda birçok hastalığı da iyi geldiğini ve ilaç yapımında da kullanıldığını ifade eden Akdeniz, "Ceviz her derde deva. Yemek ve pasta yapımında kullanmanın yanı sıra birçok hastalık için yapılan ilaçlarda kullanılıyor. Kansızlık hastalığı olan hastalara iyi geliyor. Cevizin kabuklarını da atmıyoruz çünkü öksürük ve soğuk algınlığına karşı iyi geliyor. Kaynatıldıktan sonra suyu içilir ve insanda hiç bir şey kalmaz" diyerek, ceviz kabuklarının ise boya yapımında kullanıldığını söyleyen söyledi. 

y1-155.jpg

y2-130.jpg

y3-076.jpg

SELMAN KELEŞ - NİYAZİ AŞAN / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.