Büyükşehir'den "Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar" konferansı

Büyükşehir'den "Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar" konferansı

Van Büyükşehir Belediyesi İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında "Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar" Tematik Konferansı düzenlendi.

VAN - Van Büyükşehir Belediyesi İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında "Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar" Tematik Konferansı düzenlendi. Konferansa Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Portekiz Devlet Kamu Yönetiminden Sorumlu Eski Bakanı ve Portekiz Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucuyla Mücadele Ulusal Stratejisi Sorumlusu Alexander Rosa, İSKEP Projesi Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Paulo Pedroso, Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, Çaldıran Belediyesi Eş Başkanı Faruk Demir, akademisyenler, kentin STK temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Eş Başkan Çoban, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla başlatılan İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi, yani kısa adıyla İSKEP'in Van Büyükşehir Belediyesi'nin de aralarında bulunduğu 12 belediyede 9 aydır yürütüldüğünü söyledi. Bu proje ile yerel düzeyde istihdam ve sosyal destek hizmetlerinin daha bütüncül bir yaklaşımla sunulmasına yönelik bir model oluşturulduğunu aktaran Çoban, proje ile yerel yönetimlerde hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ve dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirliklerinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

i-1-20150727163126.jpg

Çoban: Kentimizin en büyük sorunu çocuklarımızın böyle bir tehlike altında olmasıdır

Büyükşehir Belediyesi olarak, 2015 Ocak ayında Van'da madde kullanımına ilişkin çok önemli bir araştırma yaptıklarını aktaran Çoban, yaptıkları araştırmada çok önemli ve çarpıcı veriler elde ettiklerini belirtti. Yaşları 5 ile 17 arasında değişen 243 çocukla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Çoban, "Bu çalışma sonuçlarına göre; Van'da sokakta çalışan çocukların % 49.4'ünün madde kullanılan ortamlarda bulunduğu, bunların da %76.7'sinin madde kullanımına eşlik ettiği saptanmıştır. Yine en az haftada bir olmak üzere bu çocukların %50'sinden fazlası her gün madde kullandıklarını dile getirmişlerdir. Bu rakamlardan da görüldüğü üzere, madde bağımlılığı konusunda kentimizin çocukları büyük bir tehlike altındadır. Kentimizin bugün en büyük sorunu bu çocuklarımızın böylesi bir tehlike altında olmasıdır. Yerel yönetimler ve kent dinamikleri olarak bu sorunun çözümünü mutlaka bulmamız ve buna ilişkin politikalar geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Pedroso: Madde kullanımı sorunu, mahkeme ve polis çözümlü olmaktan çıkmalıdır

Çoban'ın ardından İSKEP Projesi Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Paulo Pedroso bir konuşma yaptı. Bu büyük çalışmanın parçası olmaktan mutlu olduklarını belirten Pedroso amaçlarının istihdam ve uyuşturucu madde kullanımına karşı işbirliği oluşturmak olduğunu belirtti. Uyuşturucu madde kullanımına karşı en büyük eksikliklerinin anlayış sorunu olduğunu belirten Pedroso, bu sorununun halen polis ve mahkeme ile birlikte anılan bir durum olduğunu ve bunun çok yanlış sonuçlar doğurduğunu söyledi. Pedroso, "Ama aslında madde bağımlılığı her geçen gün bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Çok az sayıda ülke bu sorunu; güvenlik, sağlık ve sosyal haklar bağlamında ele almaktadır. Madde bağımlılığının daha çok bir sosyal sorun olarak ele alınması gerektiği kanısındayım. Madde bağımlılarının da sosyal hakları olduğunu görmek önemli bir adımdır. Yabancı olarak söyleyebilirim, bu yaklaşımı benimseyen belediyelerde toplum hayatında önemli bir değişim yaratıyorlar. Hiç bir ülkenin benim yaklaşımım en doğrusudur' deme hakkına sahip değil. Burada önemli olan Türkiye'de dahil madde bağımlılığına yaklaşımın değişimidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.