Bursa’da son 3 yerel seçimde ve son 2 seçimde ne oldu?

Bursa’da son 3 yerel seçimde ve son 2 seçimde ne oldu?

Seçimin sonucuna ilişkin tahmin yapabilmek için geçmiş seçimlerde alınan sonuçlar da önem taşıyor. Peki Bursa'da son beş seçimde neler olmuştu? İşte bir hatırlatma..

Fazilet Partisi’nden ayrılanların kurduğu AK Parti, Bursa’da sağ partilere giden tüm oyları neredeyse tek bir yerde topladı ve 2004 yerel seçimlerinden galip ayrıldı. Yüzde 53 oy alan Hikmet Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2009’da Demokrat Parti’den aday olan başkan aynı yıl hayatını kaybetti. Solun sönük kaldığı seçimlerde CHP-DSP ve SHP’nin toplam oyu yüzde 20 civarında oldu.

AK Parti, 2009 yılındaki yerel seçimlerde, bir önceki yerel seçime göre yüzde 6 oy kaybetmesine rağmen birinci parti olarak çıktı. Recep Altepe başkanlık koltuğuna otururken, CHP ve MHP Bursa’daki oylarını onar puan artırdı.

Recep Altepe 2014 yılındaki yerel seçimlerde tekrar aday gösterildi ve seçildi. AK Partili başkan, görev süresinin bitmesine 1,5 yıldan fazla süre olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istifaya davet edildi. Altepe, 23 Ekim 2017’de görevden ayrıldı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı Alinur Aktaş’a bıraktı. 2014’te AK Parti, CHP ve MHP Bursa’daki oylarını 2009 yılına göre birkaç puan artırdı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Bursa’da ittifak adayları bulunuyor. Cumhur İttifakı adayı mevcut başkan AK Partili Alinur Aktaş, Millet İttifakı adayı ise CHP’li Mustafa Bozbey. Mustafa Bozbey Bursa’nın merkez ilçelerinden biri olan Nilüfer’in belediye başkanı. 1999 yılından beri önce DSP sonra CHP ile 4 kez Nilüfer’i kazanan Bozbey, bu sefer Millet İttifakı’nın Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Peki 16 Nisan 2017 referandumu ve 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde Bursa’da durum neydi?

Bursa halkı 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa değişikliği referandumuna ‘evet’ demişti. Şehrin batı ilçelerinden ‘hayır’ oyu çıkarken, doğudaki ilçelerde ‘evet’ oyu çoğunlukta çıktı. Anayasa değişikliği referandumunda Bursa’daki kazanan yüzde 53’le ‘evet’ cephesi oldu.

24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti-MHP adayı Erdoğan yüzde 55 oy ile ilk sırada yer aldı. En yakın rakibi CHP’li Muharrem İnce’nin oy oranı ise yüzde 31,5 oldu.

24 Haziran 2018’deki seçimlerde AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı yüzde 56 oranında oy aldı. 2014 yılında yapılan son yerel seçimlerde ise iki partinin toplam oy oranı yüzde 65 civarındaydı. CHP son yerel seçime göre oy kaybederken, İYİ Parti Bursa’da MHP’den daha çok oy aldı. (Hazırlayan: Ogün Işık)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.