Burhan Kuzu: Aday gösterilmediğimden çoğunluk kaybedildi

Burhan Kuzu: Aday gösterilmediğimden çoğunluk kaybedildi

Prof. Burhan Kuzu, "aday gösterilmediğim için seçimleri kaybetmedik ama çoğunluğu kaybettik” dedi. Kuzu ayrıca, "Sistem bu haliye ne deve ne kuş" yorumunu yaptı.

16 Nisan 2017’deki referandumda temeli atılan yeni sistem, 24 Haziran seçimlerinin ardından ilk kez uygulanacak.

Yeni sistemin şifrelerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlerden 3 gün önce katıldığı bir televizyon programında açıklamıştı.

RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programına konuşaneski Anayasa Komisyonu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Fahri Baş Danışmanlığı görevinde de bulunan Burhan Kuzu, yeni sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SEÇİMİ KAYBETMEDİK AMA ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİK: Dört dönem milletvekilliği yaptım. AK Parti’nin kurucu üyesiyim. 7 Haziran 2015’te, 3 dönem kuralı sebebiyle ara verdim. 1 Kasım 2015’e kadar süren kısa bir araydı. 7 Haziran seçimi ben olmayınca kaybedildi. 24 Haziran’da da beni aday yapmadılar, yine kaybettiler. Kaybetti derken; seçimi kaybetmedik ama çoğunluğu kaybettik. Dolayısıyla, benim olmamamı değerlendirmek lazım” diyerek sözlerine başlayan Kuzu, 24 Haziran’daki seçimlerle birlikte yürürlüğe giren yeni sistemi şöyle anlattı:

DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİNE GEÇMELİYİZ: Benim başkanlık modelindeki arzu ettiğim parlamento modeli, dar ya da daraltılmış bölge dediğimiz ve vatandaşı birinci elden tanıyan, bilen vekillerin yer aldığı bir modeldi. Lidere bağımlı değil, vatandaşa bağımlı vekiller olması lazım. Bu çok temel bir eksiklik. Bu haliyle ne deve ne kuş oluyor. Bir an önce daraltılmış bölge sistemine geçmemiz lazım.

DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİYLE VEKİL LİDERİNİ DEĞİL SEÇMENİNİ DİNLEYECEK: Daraltılmış bölge sisteminde sisteminde İstanbul üzerinden örnek veren Kuzu, İstanbul’un TBMM’ye 98 milletvekili gönderdiğini hatırlatarak, “İstanbul’da 20 bölge olması lazım. Adayın, bölgesinde sevilen, tanınan, bilinen bir kişi olması lazım. Böylece partisi tepeden inme aday gösteremeyecek. Bölgede yaşayanların sevdiği aday olmadığı müddetçe, oy alamayacak. Seçmen ‘Yine mi bu’ diyecek. Daraltılmış bölge sistemiyle seçilip Ankara’ya giden vekil, bölgesinin sesini dinleyecek, liderinin sesini dinlemeyecek.

KİMSE BİRBİRİNE MUHTAÇ DEĞİL: 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan Meclis tablosunu hatırlatan Kuzu, “Yeni sistemin faydalarından biri de 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarına baktığımızda anlaşılıyor. Belki MHP benimle koalisyon kurmayacaktı. Kimsenin birbirine muhtaçlığı yok” ifadelerini kullandı.

OFİSLER CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN BEYNİ OLACAK: Ofisler Cumhurbaşkanlığı’nın beyni olacak. Ofislerden sürekli bilgi gelecek. O bilgiler Cumhurbaşkanlığı’nda değerlendirilip bakanlıklara iletilecek. Cumhurbaşkanı, bakanlara ‘Şu alanda çalışın’ diyecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.