Botan, Türfent'in ceazevi koşullarını sordu

Botan, Türfent'in ceazevi koşullarını sordu

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan gazeteci Nedim Türfent'in cezaevi koşullarını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

Botan, Bakan Bozdağn'ın cevaplaması isteğiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde, Türfent'in yaptığı haberler ve gizli tanık ifadelerine dayanılarak 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklandığını belirterek, Türfent'in önce Hakkari Cezaevi’ne daha sonra Van M Tipi Cezaevi’ne ve oradan da 26 Nisan 2017 tarihinde Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini belirtti.

Botan, Türfent'in cezaevi koşullarını gönderdiği mektuplarla kamuoyuyla paylaştığını hatırlatarak 26 Nisan tarihinden bu yana Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan Türfent'in mektubunda yazdığı “26 Nisan’dan beri hücredeyim. Yatak koğuş kapısından avlu kapısına kadar oda 3 buçuk metre, avlu ise 4 buçuk metre! İki haftadır TV, radyo, gazete yok! İstedim yokmuş. İlk çayımı 6 gün sonra içtim. 6 gün boyunca kantinden hiçbir şey vermediler. Okuyacak bir şey yok diye Tursil deterjanın üzerindeki yazıları okuyorum! Spor-sohbete çıkarmıyorlar. Kütüphaneden henüz kitap vermediler. Müdür ‘Üçlü odalarda yer yok’ diyor. Var olduğunu ispatladım oda no söyleyerek, bu kez de ‘Herkes istiyor’ dedi. ‘Belki 1 ay da kalırsın’ dedi.” sözlerine yer vererek Bakan Bozdağ'a şu soruları sordu:

– 13 Mayıs 2016 tarihinden bu yana tutuklu bulunan Gazeteci Nedim Türfent’in Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmesinin gerekçesi nedir?

– Gazeteci Nedim Türfent’in sevk edildiği Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulmasının hukuki gerekçesi nedir?

– Gerekçe de yer verildiği üzere Gazeteci Nedim Türfent kamuoyuyla paylaştığı mektubunda maruz bırakıldığı uygulamaların insani, hukuki ve vicdani kabul edilebilirliği var mıdır?

– Gazeteci Nedim Türfent’in talep ettiği TV, gazete, kitap ve temel ihtiyaçların karşılanmaması Anayasa ve yasalara uygun mudur?

– Bu uygulamaların yürütücüsü cezaevi idaresi ile ilgili Bakanlığın başlattığı bir soruşturma var mıdır?

– Gazeteci Nedim Türfent’in maruz bırakıldığı zor cezaevi koşullarının düzeltilmesi amacıyla bir adım atılacak mıdır?

– Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan gazeteci ve medya çalışanlarının sayısı kaçtır?

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.