Bismil'de kadınlar işsizlik ve dökülen kandan şikayetçi

Bismil'de kadınlar işsizlik ve dökülen kandan şikayetçi

Pamuk üretiminin önemli bir gelir kaynağı olduğu Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde tarım işçiliği yapan kadınlar, işsizlik ve Kürt sorununun çözülmemesinden şikayetçi.

DİYARBAKIR  - Tarım işçisi kadınlar, "İş olsa iyi olur. Ama işten önce bu savaşın son bulmasını istiyoruz. Bir şekilde geçinip gidiyoruz. Bize zor gelen, bize acı veren Bölgede akan kan ve gözyaşıdır" dedi.

haberinfotolari.gif

Geniş ve verimli toprakları ile önemli bir tarım merkezi olan Diyarbakır'ın Bismil İlçesi’nde, tarım hasadının başlaması ile birlikte çok sayıda genç kadın ailelerine ekonomik katkı sağlamak için pamuk tarlalarında alın teri dökmeye başladı. Genç kadınlar yoksulluk ve işsizlikten şikayetçi. Yoksulluk ve işsizliğin nedenini ise Kürt sorunun çözümsüzlüğünde görüyorlar. Bir şekilde geçinip gittiğini belirten kadınlar, kendilerine zor gelenin, "Bölge'deki akan ve gözyaşının" olduğunu belirtiyor. Yaşadıkları zorluklara ve çektikleri ekonomik sıkıntılara rağmen bölgede yatırımlar yerine akan kanın durmasını isteyen tarım işçisi Ayfer Deniz, şunları söylüyor: "Zorda olsa bir şekilde kendi geçimimizi yapıyoruz, geçim derdinden önce bu topraklara barışın ve huzurun gelmesini, artık akan kanın son bulmasını istiyoruz. Bu topraklarda anaların gözyaşlarının durmasını, Kürt gençlerinin cenazelerinin gelmemesini istiyoruz. Burada yaptığımız işin zorluğu çektiğimiz yoksulluğun hiçbir önemi yok, önemli olan bu topraklarlara barışın gelmesi. İş olsa iyi olur, ama işten önce bu savaşın son bulmasını istiyoruz."

'Hükümet ekonomik politikalarıyla halkı kandırıyor'

Bölge'de yatırım yapıldığına dair medya aracılığı ile yapılan gerçeği yansıtmayan haberlerden şikayetçi olan Deniz, "Haber kanallarını açınca Başbakan'ın bölgede yatırımlar yaptığını ve işsizliğin ortadan kalktığı söyleniyor. Bu bölgeye yaptıkları tek bir hizmet yok. Yalanlarıyla bu halkı kandırmaya çalışıyorlar. Onların yalanlarına verdiği vaatlerine kimse artık kanmayacak" diyor.

Tarım makineleri işsizliği arttırdı

Tarım makinelerin gelişmesiyle birlikte tarım işçiliğinde her geçen yıl azaldığını belirten Cihan Türk ise, "Bölgede pamuk ekimin düşmesiyle ve teknolojinin ilerlemesiyle ırgatlıkta bitti diyebiliriz, artık pamuk toplama işini biçerler yapıyor. Biçerlerin biçemediği yerleri bize toplatıyorlar. Eskiden yüzden fazla kişiyle gelip pamuk toplardık, şimdi ise bu sayı 25 kişiye kadar düştü. Yani bu zor işi de artık bulamıyoruz" dedi. Hükümeti ve Bölge'deki iş adamlarını eleştiren Türk, "Bölge'deki zenginler Batı'ya yaptıkları yatırımları kendi bölgelerine yapmıyorlar. Buradaki halkın emeğiyle kazandıklarını başka yerlere yatırıyorlar. Madem bu halkın sırtından bu topraktan kazanıyorsun, o zaman yatırımlarını bu bölgeye, bu toprağa yap” diye konuştu.

6 nüfuslu ailesinin geçimini sağlamak için üç kız kardeşiyle pamuk toplamaya gelen Gurbet Karakaş adlı tarım işçisi ise, "6 nüfuslu ailemizde çalışan kimse yok. Üç kız kardeşimle yılın iki ayı tarlada çalışarak, burada kazandığımız parayla bir yıl boyunca geçinmeye çalışıyoruz. Geride kalan günlerde ise evde boş oturuyoruz. Başka hiçbir işimiz yok" diyor. Ailesinin ekonomik durumu olmadığı için okul okuyamadığını belirten Karakaş, "Hem ailenin ekonomik durumu hem eskiden kız okutmazlardı. Bu nedenle okul okuyamadım. Herkes gibi bende okula gitmek isterdim. Ama ne yazık ki okula göndermediler. Okuma yazmayı evde kendi kendime öğrendim" dedi.  (DİHA)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.