Bir emekçi yemeği: Tantuni

Bir emekçi yemeği: Tantuni

Mersin’in vazgeçilmez lezzetleri arasında olan tantuni, özellikle emekçilerin en çok tükettiği yemek çeşitlerinden.

MERSİN - Mersin’in en bilindik lezzeti olan tantuni, halk arasında “işçi yemeği” olarak biliniyor. Mersin’in halen en gözde yemekleri arasında ki yerini koruyan tantuni, İlk önceleri, dana budundan ufak parçalar halinde etin sinirleri alınarak, az miktarda su ile haşlanıp ardından suyunun süzülerek pul biberi ve yağ ile kavruluyor. Sıcak ekmeğe sarılan ve içerisine salata katılarak dürüm haline getirilen geleneksel lezzet günümüzde de Mersin’liler tarafından halen yaygın olarak tüketilmekte. İlk çıktığında ciğer, daha sonra dana eti ve son zamanlarda ise tavuk etinden yapılan tantuni zamanla değişmesine rağmen lezzet olarak Mersin halkının vazgeçilmezleri arasında ki yerini koruyor. 

Halde çalışan hamallar tarafından keşfedilen yemek: Tantuni

40 Yıl önce Mersin Halin’de çalışan Hamalların yemeği olan tantuni hem ucuz hem de ekonomik olduğu işçiler tarafından tüketilen yemek çeşitlerinin başında geliyor. Ortası çukur tavanın içinde ciğeri kavurduktan sonra üzerine acı biber, tuz, kırmızı biber ve salata eklendikten sonra somun ekmeğin içinde servis edilirdi. Kentte iş gücünün düşmesi ile ve mevcut iş sahalarının başka bölgelere kaydırılması ile birlikte, tantuni yemeği de bazı değişikliklere uğruyor. Ciğerin yerine dana eti tercih edilrken daha çok lavaş ekmeğine dürüm yapılarak servis ediliyor. Şimdilerde ise Mersin’de yaygınlaşan tantuni, hem ucuz, hem de doyurucu olduğu için kentte en çok tüketilen yemek çeşitlerinin başında geliyor. 

'Tantuni günümüzde her kesime hitap ediyor'

Mersin’in en eski tantuni ustalarından olan Hüseyin Yaprak (55), tantuni ismini halde çalışan hamalların çıkardığı ‘Tan tun’ seslerinden aldığını belirterek, zaman içinde her kes tarafından tantuni olarak anıldığını ifade etti. Eskiden emekçi yemeği olan tantuninin günümüzde her kesime hitap ettiğini söyleyen Yaprak, zengin tek ekmekli yufkaya sarılan et tantuni yerken fakir ise somun ekmeğin içerisine tavuk eti konulmasını istediğini Orta bütçeli yurttaşlar ise 3 lavaşlı et veya tavuk tantuni istediğini ifade etti.

‘Tantuni ekonomik ve doyurucu olduğundan her zaman tüketiliyor’

İlk çıktığı zamanlarda tantuninin sadece ciğerden yapıldığını şimdi ise ucuz olduğundan dolayı tavuğun tercih edildiğini söyleyen Yaprak, tantuni günümüzde et, tavuk ve biftek olarak yapıldığını, Ramazan ayının gelmesine rağmen yurttaşlar tarafından tantuninin vazgeçilmeyen bir lezzet olduğunu ifade ederek, “Ramazan ayı bizim satışlarımızı pek etkilemedi. Tantuni aperatif ve ekonomik olduğundan dolayı her dönemde tüketilmeye devam ediyor” diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.