Binali Yıldırım: İstanbul hapşırsa, Türkiye nezle olur

Binali Yıldırım: İstanbul hapşırsa, Türkiye nezle olur

Binali Yıldırım, Habertürk TV'ye konuk oldu. Bu noktaya geldiği için İstanbul'a borçlu olduğunu belirten Yıldız dırım, "İstanbullular destek verirse belediye başkanı olduğumda borcumu ödeme gibi yükümlülüğüm var'' dedi.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Habertürk televizyonunda Veyis Ateş’in sunduğu ‘Akılda Kalan’ programına konuk oldu. Yıldırım’ın hayatından kesitlerin sunulduğu programda, İstanbul için aday olan Binali Yıldırım projelerini de anlattı.

11 yaşından bu yana İstanbul’da bulunduğunu anlatan Binali Yıldırım, İstanbulluların kendilerini seçmeleri halinde İstanbul’a olan borcunu ödeyeceğini anlattı. İstanbul trafiğini kendisinin çözebileceğini ifade eden Yıldırım, “Biz bu sorunları Türkiye ölçeğinde hallettik. İstanbul’da da çözeriz” dedi. İstanbul’u ‘Türkiye’nin kalbi’ olarak niteleyen Yıldırım “İstanbul hapşırırsa Türkiye nezle olur” diye konuştu.

Yıldırım’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

‘İSTANBUL’A BORÇLUYUM’

11 yıldan fazla bakanlık yaptım. Türkiye’de Ulaştırma bakanlarının ömrü 8,5 aydır. Ömrümüz çalışmakla geçmiş. İnsanımıza hizmet etmekle geçmiş. İstanbul gibi bir şehir beni ben yapan şehir. 11 yaşındaki ortaokul öğrencisi Binali, Binali Yıldırım oldu. Buraya gelmişsem İstanbul’a borçluyum. İstanbul 2003 Kasım’da beni milletvekili seçti. Bakan oldum, TBMM Başkanı oldum. İstanbul beni seçti. Bir yola çıktım, İstanbullular destek verirse belediye başkanı olduğumda borcumu ödeme gibi yükümlülüğüm var.

‘İSTANBUL HAPŞIRSA, TÜRKİYE NEZLE OLUR’

İstanbul’un meselelerini biliyorum. İstanbul deyince aklınıza ne geliyor? İstanbul’u nereye koyuyoruz? İstanbul bir devlet olsaydı AB’nin 13. büyük, dünyanın 41. büyük ülkesi olurdu. İstanbul’un yıllık geliri 232 milyar dolar. Romanya, Macaristan, Bulgaristan’ın dahil olduğu 140 ülkeyi geride bırakıyor. Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 33’ünü İstanbul tek başına sağlıyor. 72 milyar dolarlık ihracatla Türkiye ihracatının yüzde 44’ünü tek başına sağlıyor. Güney Afrika, Portekiz, Şili’nin ihracatından daha yüksek. 100 büyük sanayi kuruluşunun 42 tanesi İstanbul’da. 6 milyon 578 bin kişi,iş gücünün yüzde 20’sine tekabül ediyor. 40 milyon turistin 13,5 milyonu İstanbul’a geliyor. İstanbul hapşırsa, Türkiye nezle olur.

‘750 METRE SONRA İSTANBULLU METROYA ULAŞACAK’ 

İstanbul’daki trafik sorununu ben çözerim. 15 yılın geçmişime bakın. Yol yapmışız, hızlı internet getirmişiz, hava yolunu halkın yolu yapmışız, kazaları azaltmışız, yolları bölmüşüz insanları birleştirmişsiniz. İstanbul’a baktığınızda İstanbul Anadolu şehirleri ve dünya ile bağlantısında sorun yok. Sorun İstanbul’un içinde. İstanbul içinin trafiğinin çözülmesi mesele. Trafik sorununu yüzde yüz ben çözerim dersem bana inanmasınlar. Dünyanın 20 milyon nüfusu olan şehirde trafik sorunu yok demek, insanları yanıltmak demektir.

İstanbul’da en önemli sıkıntı toplu ulaşım altyapısının yetersizliği. Şu anda raylı sistemin payı artı otobüs, metrobüs yüzde 18. Bunlar yapıldığında hedefimiz yüzde 48,5. İstanbullu evinden çıktıktan 750 metre sonra metro istasyonuna ulaşacak. Ben bunu vaat ediyorum.

‘YEŞİL ALAN ÜRETMEYLE İLGİLİ SORUNUM YOK, TÜRKİYE GENELİNDE YAPTIK’

İstanbul’un temel meseleleri, trafik, ulaşım, otopark, yeşil alan üretmeyle ilgili bir sorunum yok. Bunu Türkiye ölçeğinde yaptık. İstanbul daha küçük bir ölçek, burada haydi haydi yaparız. İstanbul’a yapacaklarımız sadece altyapı değil. Sosyal, kültürel içerikli projeler, ekonomik projeler. İstanbul’un bu yönlerini daha ön plana çıkarmak, marka değerini daha da arttırmak. İstanbul bilim teknolojinin merkezi olabilir. Gençlerin kabiliyetlerini göstereceği merkeze dönüşebilir. Yapay zeka var mesela. Bugün bildiğiniz mesleklerin yarısı yok olacak. Biz bilgi toplumunun göçmeniyiz gençler de yerlisi. Ben onlara dijital yerliler diyorum.

‘YEŞİL İLE MAVİYİ BİRLEŞTİRECEĞİZ’

Belediye başkanlığında biraz üst yapıya çalışacağız. Şimdi herkese iş bulacağız diye bir şey yok tabii. Ne böyle bir kaynağımız var ne de yetkimiz. İstanbul’u yaşanan bir merkez haline getireceğiz ki, buraya daha çok yatırım yapılacak ve istihdam alanları oluşacak. Üreten İstanbul’da 1 milyon öğrenci, 50 tane üniversitesi var. Sağlık tesisleri, gastronomi gibi. Bunu gençlerle yapacağımız kısmı, diğer kesimlerle yapacağımız kısmı var. Yeşilliği arttıracağız. Bir yandan mahalle ve ilçelerde millet bahçeleri yapılıyor.

İstanbul kuzeyindeki yeşil alan ile maviyi buluşturacağız. Buralarda yürüyüş yolları, bisiklet yolları olacak. Yeşille maviyi buluşturacak dikey damarlar olacak. A5 bin 462 bin kilometre karelik sadece 1050 kilometre karesinde yerleşim var. Biz bu koridorlarla yeşil ile maviyi inşallah birleştirmiş olacağız. (Kaynak: Habertürk)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.