Binali Yıldırım: Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için adımlar atıldı

Binali Yıldırım: Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için adımlar atıldı

Başbakan Binali Yıldırım, Gümrük Birliği'nde değişiklik yapılması için adımlar atıldığını söyledi. Yıldırım, "Bu çalışmalarda önümüzdeki günlerde başlayacak" diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere yönelik, “Bakanlar düzeyinde sürekli görüşmeler olabilir, herhangi bir tarihe ihtiyaç yok. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerekiyor, bunun için adımlar atıldı. Bu çalışmalarda önümüzdeki günlerde başlayacak” dedi. Yıldırım, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının eş zamanlı olarak yürürlüğü girmesinin prensip olarak belirlendiği açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında, Bulgaristan Başbakanı Borisov’un Avrupa Birliği Türkiye yakınlaşmasına yönelik  katkılarının devam edeceğine inandığını bildirdi. Yıldırım, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ikili ilişkileri geliştirmek için çalışacaklarını söyledi.

‘BU ZİYARETİM ASLINDA BİR İŞARETTİR’

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, “Türkiye geleceğini AB’de görüyor, son dönemde bir çok ülke de Türkiye’nin yerini AB’de görmüyor. Ben bu alanda dışişleri bakanlarının çok aktif bir şekilde çalışmalarını bekliyorum” dedi.

Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiklerini belirten Borisov, “Seçim ve referandumlardan sonra gündemin normalleşmesini umuyoruz. Paris ve Berlin’e yapmış olduğum ziyaretlerden sonra Ankara’ya geldim ve bu ziyaretim aslında bir işarettir.

‘ÜYELİK MÜZAKERELERİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ’

Başbakan Binali Yıldırım, “Bulgaristan Türkiye’ye Avrupa Birliği’ne dahil olabilmesi için nasıl yardımcı olabilir?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Borisov hükümette kaldığı sürece, Türkiye’nin AB’nin bir üyesi olduğunu en üst düzeyde belli başlı Avrupa ülkelerine anlatmıştır. Bugün de aynı şeyi yapıyor. Avrupa Birliği tabi referandum döneminde ilişkiler açısından çok iyi bir sınav vermedi. Hatta darbe girişiminde de bazı Avrupa ülkeleri maalesef sınıfta kaldı. Ama artık yeni bir döneme girdik. Avrupa Birliği’nin kendi gelecek vizyonunu bir kez daha gözden geçirmesi ve ona göre kararlar alması gerekiyor. Türkiye olarak biz Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini sürdürmek istiyoruz. Gümrük Birliği müzakerelerini yenilemek istiyoruz.”

‘TÜRKİYE OLMASA BÜYÜK DALGA AVRUPA’YI SİLİP SÜPÜRÜRDÜ’

Aynı soruyu yanıtlayan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, “Şu anda AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler en düşük noktada. Avrupa ülkelerinde yapılan seçimler esnasında ne yazık ki normal ortamda konuşulmayacak konuşmalar değerlendirmeler yapıldı, kararlar alındı” dedi.

İlişkilerin diplomatik yollardan düzelmesini istediklerini dile getiren Borisov, “Açıklamaları yapan bu devletlerin çoğu da sınırdan uzak. Bir kaç yıl önce büyük dalga Türkiye tarafından tutulmasaydı Avrupa’yı silip süpürecekti. Yapılan en akıllı şey AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaydı. Biz de bu anlaşmanın devam etmesini istiyoruz. Çünkü hiç bir sınır 3-4 milyon mülteciye dayanamaz” diye konuştu.

‘VİZE SERBESTLİĞİ İLE GERİ KABULÜN EŞ ZAMANLI  YÜRÜRLÜĞE GİRECEK’

AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl canlandırılacağı hakkındaki soru üzerine Yıldırım, bakanlar düzeyinde sürekli görüşmeler yapılabileceğini kaydetti. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerekiyor bunun için adımlar atıldı. Bu çalışmalarda önümüzdeki günlerde başlayacak. Geçen Mart ayında AB ile Türkiye arasında 4 maddelik bir anlaşma yapılmıştı. Bu esas itibariyle Türkiye ile AB arasında vize serbestisi, geri kabul anlaşması ve mültecilerle ilgili birbir anlaşması ve Türkiye’nin 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapmasından dolayı bir parasal destek anlaşmasıydı. Anlaşma imzalandı ama maalesef bunu tam anlamıyla yürürlüğe geçirme imkanı olmadı. Bazı maddeler kısmen uygulandı. Ama vize serbestisi, geri kabul anlaşması gibi hususlar maddi destek konuları tam istendiği ölçüde yürürlüğe girmedi. Yeni dönemde bunu da tekrar ele almak suretiyle vize serbestisi ile geri kabulün eş zamanlı olarak yürürlüğe sokulması prensip olarak benimsendi. Bu konuda da bakanlar ön hazırlıkları çalışmaları yapacaklar, bunun gerçekleşmesi için zemini hazırlamış olacaklar.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.