Bekir Bozdağ: Türkiye ertelemeye karşı, referandumu iptal edin

Bekir Bozdağ: Türkiye ertelemeye karşı, referandumu iptal edin

Beştepe'deki Bakanlar Kurulu toplantısı bitti. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Bu referandumu iptal edin. Türkiye, referandumun ertelenmesine karşıdır" dedi.

Beştepe’de gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından, Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık yaptığı toplantı sona erdi. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklama yapıyor. Bozdağ’ın açıklamasından satır başları şöyle:

– “Bazı sorunları çözmek için adım attığı söyleyenler yeni sorunlarla karşılaşacaklardır. Sadece Türkiye değil, bütün komşu ülkeler karşı, uluslararası toplum ve BM karşı. Irak’ta Türkmenler ve Araplar karşı. Kürtler içinden de karşı olanlar var. Bunların bir kısmı parlamentodaki oylamaya katılmadı.”

– “Musul ve Kerkük üzerindeki tartışmalar sonuçlanmamıştır. Tartışmalı bölgelerin referanduma dahil edilmesi hatadır.”

– “Bu referandumu iptal edin. Bu konu duygusallıkla ele alınacak bir konu değildir, aklı selimle sağduyu ile ele alınmalıdır. Türkiye, referandumun ertelenmesine karşıdır. Türkiye’nin referanduma rızası yoktur. Erteleme bugün tartışılan sorunları ileriye atmak demektir.”

– “Bütün ihtimaller masaya kondu. Referandumun iptal edilmesi ya da edilmemesi halinde neler uygulanacak hepsi ele alındı.”

‘GEREKLİ KARARLAR ALINDI, AÇIKLAMAYI DOĞRU BULMUYORUZ’

Mesud Barzani’nin “Artık çok geç, referandumu yapacağız” açıklaması ve referandumun yapılması durumunda hangi yaptırımların uygulanacağı sorulan Bozdağ, şunları söyledi:

“Bütün opsiyonlar masaya yatırıldı. Umarız referandum iptal edilir ve bu adımları atmak zorunda kalmayız. Şu noktada bu seçenekleri açıklamayı doğru görmüyoruz. Gerekli kararlar alındı, ihtiyaç halinde uygulanabileceğini şimdilik söyleyebiliriz.”

‘TÜRKİYE, LOZAN VE ANKARA ANLAŞMALARINDAKİ HAKLARINI HATIRLATTI’

“MGK Bildirisinde yer alan ‘uluslararası anlaşmalarda yer alan hak’ ifadesi Kerkük ve Musul’a bir askeri müdahale olabileceğini gösteriyor mu?” sorusuna Bozdağ, şu cevabı verdi:

“MGK bildirisinin sonunda şunu çok net şekilde ifade ettik. Tüm ikazlarımıza rağmen referandum yapılırsa ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarımızı mahfuz tutarız. Lozan Anlaşması, Ankara Anlaşması, 1946 Ankara-Irak anlaşması ve Türkiye Irak sınır güvenliği anlaşması. Bu anlaşmalar sorunların nasıl çözüme kavuşturulacağını çok açık ortaya koymaktadır. Türkiye bu haklarını hatırlatıyor.”

‘TOPBAŞ’IN İSTİFASI HAKKINDA DEĞERLENDİRME YAPILMADI’

Bekir Bozdağ’a, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın istifası ve yerine kimin düşünüldüğü soruldu. Topbaş’ın istifasının bireysel bir karar olduğunu belirten Bozdağ, “Sayın Topbaş’a İstanbul’a ve partimize yaptığı hizmetler için teşekkür ediyorum. Belediye başkanlığından istifa etti, AK Parti’den istifa etmedi” diye konuştu. Bozdağ, Topbaş’ın istifasının toplantıda gündeme gelmediğini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.