Bayramda yüzler gülmüyor!

Bayramda yüzler gülmüyor!

Diyarbakır'daki çarşılar bayram arefesinde hareketlendi. Bütçesi düşük olan yurttaşların en uğrak yeri, tarihi Çarşiya Şewitî olurken, AVM'ler yerine ise en çok da caddelerde kurulan tezgâhlar tercih ediliyor.

DİYARBAKIR - Ramazan Bayramı'na bir gün kala alışverişi için Diyarbakır çarşıları hareketlendi. AVM'lerde alışveriş yapma imkanı bulamayan yurttaşların uğrak yeri, Diyarbakır Yenişehir ilçesinde bulunan tarihi çarşı "Çarşiya Şevwitî", Dağkapı ile Balıkçılarbaşı caddelerinde kurulan seyyar satıcıların tezgahları oldu. Yine Bağlar ilçesinde bulunan Sakarya Caddesi de yurttaşların bayram alışverişi için en uğrak yerleri arasında. Bayram için temel ihtiyaçların dışında en çok çocuk kıyafetleri ile ayakkabılar ilgi görüyor. Yurttaşların alım güçlerinin düşüklüğünden dolayı alışverişte kısıtlamaya gittiklerini belirtirken, tezgâh başında bekleyen satıcılar ise bağırarak müşteri çekmeye çalışıyor.

haberinfotograflari.gif
AVM yerine tezgâhlar 

Bütçesi düşük olan aileler, AVM'ler yerine caddelerde kurulan tezgâhları tercih ediyor. Çarşıda kurulan tezgâhlarda üç parça elbise 10 TL, ayakkabı 15-20 TL, çocuk elbisesi 5-15 TL, şeker 8-15 TL fiyatlarla satılırken, yurttaşlar alım güçlerine göre bir şeyler almaya çalışıyor. Üç parça 10 TL tezgâhında elbise beğenen bir kadın, bütçelerine en uygun olan seyyar satıcılardan alışveriş yaptıklarını söyledi. Çocuklar tezgâhlarda beğendiği elbiseleri yol kenarında kurulan tezgahın yanında denemeye çalışırken, anne babalar ise satıcı ile sıkı bir pazarlığa giriyor. Fiyatta anlaşan aileler, çocuklarının beğendiği tişörtü 5 TL'ye alıyor. 

Çarşılardan eli boş dönen yurttaşlar, alım gücünün düşüklüğünden yakınıyor. Yolda geçen yaşlı bir yurttaş da, yarın bayram olmasına rağmen daha hiçbir şey alamadığını dile getirerek, "Bu ülkenin durumu ne olacak?" diye soruyor. Yaşanan ekonomi sorunlara rağmen yurttaşlar yol kenarlarında kurulan tezgâhlarda kendi bütçelerine uygun bir şeyler alamaya çalışıyor. 

Dükkânlar eskiden doluydu şimdi boş

Sadece alıcalar değil satıcılar da durumdan şikâyetçi. 25 yıldır tarihi Çariya Şewitî'de ayakkabıcılık yapan Zeki Aybat (53), yurttaşların alım gücü olmadığından alışveriş yapamadıklarını belirtti. AVM'lerinin de satışlarını etkilediğini dile getiren Aybat, eskiden dükkânda büyük bir yoğunluğun olduğunu hatırlattı. Şimdi ise dükkânın boş kalmasından yakınan Aybat, her şeyin pahalı olduğunu ve yurttaşların alışveriş imkânı giderek azaldığını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum