Barzani: Daha iyi bir alternatif sunulursa referandumu erteleyebiliriz

Barzani: Daha iyi bir alternatif sunulursa referandumu erteleyebiliriz

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani, ‘daha iyi bir alternatif sunulması halinde’ referandumu erteleyebileceklerini söyledi.

Rudaw’ın aktardığına göre Duhok’un Zaho ilçesinde düzenlenen referandum etkinliğinde konuşan Barzani, referandumun bir kişinin ya da birkaç partinin verdiği bir karar olmadığını söyledi.

Anayasanın ‘çiğnendiğini’, ortaklıkla denge ve işbirliğinin kalmadığını ifade eden Barzani, şunları kaydetti: “Önümüze iki-üç seçim sundular. 10 yıl çabaladık peşmerge, Irak anayasasında Irak ordusunun bir parçası olsun diye. Bizi oyaladılar ve verdikleri sözleri yerine getirmediler. Fakat iki saatte Haşdi Şabi yasasını kabul ederek onlara milyarlarca para, silah ve mühimmat verildi. Dün de parlamentolarında Kürdistan halkına karşı bir yasa çıkardılar. Bir diğer kararları da Kerkük valisinin ulusal kararından dolayı görevinden azledilmesi oldu. Budur ‘çoğulcu siyaset’ dedikleri… Ellerinde olsa Kürdistan halkının elde ettiği tüm kazanımları alacaklar.”

Teklife bağlı…

ABD, Birleşmişler Milletler (BM) ve İngiltere’yle bugün görüşme yapıldığını hatırlatan Barzani, şöyle devam etti: “Daha iyi bir alternatif karşılığında referandumu ertelemeyi düşünebiliriz. Daha iyi bir alternatif olmazsa 25 Eylül’de sandığa gidip oy kullanacağız. Onlar referandumun ertelenmesi için öneride bulundu. Kürdistan halkının haklarının yanında olduklarını ancak zamanın doğru olmadığını söylediler. Biz de kendilerine sadece daha iyi bir alternatif sunulursa referandumu erteleyebeliceğimizi söyledik.”

Kürdistan’ın bağımsızlığı için 25 Eylül’de referandum yapılacak. IKBY lideri, dün de referandumun ertelenmesini isteyenlerin iyi bir alternatif sunmadığını söylemişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.