Bahçeli: ABD'yi ikna etmek akılcı

Bahçeli: ABD'yi ikna etmek akılcı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den ABD ile Suriye ortaklığı için değerlendirme: Amerika'yı ikna ederek biraz tehdit ve tehlikeleri hafifletmek yolu yadırganacak bir yol olarak düşünülmemelidir.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinde düzenlenen bayramlaşma töreni sonrasında gündeme dair açıklamalarda bulundu. 90 ABD askerinin Fırat’ın doğusunda kurulacak ortak harekat merkezi çalışmaları için gelmesini değerlendirirken, “Amerika’yı ikna ederek biraz tehdit ve tehlikeleri hafifletmek yolu yadırganacak bir yol olarak düşünülmemelidir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne ve Suriye’nin kuzeyine ilişkin olarak açıklamalarda da bulunan Bahçeli’nin açıklamalarından başlıklar şöyle:

SİSTEMİ SUÇLAMAK HAKSIZLIK: Yaklaşık 72 yılda 51 hükûmet görev yapmış olup, parlamenter sistemin görev yaptığı bu dönemde hükûmetlerin ortalama ömrü yaklaşık 1 yıl- 5 ay düzeyindedir. Bu denli kısa bir süre içerisinde birçok siyasi ve ekonomik olaylara da şahit olunmuştur. Cumhurbaşkanlığı seçimleri kaos yaratmış, darbeler, muhtıralar uygulamaya geçmiş, Türkiye’de 71 yılı aşan süre istikrarsızlık kendini her alanda göstermiştir. Şimdi parlamenter sistemin bu istikrarsızlık yaratıcı özelliği unutularak bir yıl bir ayı aşkın süredir yeni bir sistem değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçtiğimiz bu süreçte, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin istikrarsızlık getirdiği, tek adama Türkiye’yi dönüştürdüğü, bazı kararların alınmasında Meclis’in devre dışı bırakıldığı veya buna benzer mazeretler ileri sürülerek 71 yıllık kaos, kriz, darbe, çatışma sürecini hatırlatarak bir geriye dönüşü arzulamak Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nden çok büyük bir haksızlık olacaktır. Bunu bütün siyasi partilerimizin iyi düşünmesinde yarar vardır. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunları dikkate alarak özellikle dış politikadaki yoğunlaşmayı göz önüne alarak bazı değerlendirmelerde mutlaka siyasi partiler arasında bir dayanışma ve bir milli mutabakatın sağlanması zaruret halindeyken, Türkiye’yi yeniden bir kaosa sürükleyebilecek yaklaşımlar içinde bulunmak demokrasimiz açısından, ülkenin istikrarı açısından önemli zararlar vereceği inancındayız.

71 YILI ARZULAMAK TEHDİT: O sebepten dolayı bayram sonrası yaşanacak süreçte, 1 Ekim 2019 tarihinde açılacak TBMM’yi göz önüne alarak Doğu Karadeniz ve Kıbrıs, Suriye, Irak, Türkiye’deki terör faaliyetleri, PKK’nın bütün hızıyla dış destek sağlamak suretiyle terör devleti kurma istekleri göz önünde bulundurulmalı. Ve Türkiye’de daha bir yıl bir ay 9 gün bulmamış bir sistemi suçlayarak Türkiye’yi yeni kaoslara sürüklemek siyasi partilerin anlayışına, zihniyetine, demokratik etiğiyle bağdaşmamaktadır. Yeterli dersleri çıkararak 71 yılda sağlanamamış istikrarsızlığı şimdi bir senenin içerisinde sağlanamıyor iddiasıyla 71 yılı arzulamak, geriye dönüşü istemek zannediyorum ülkemiz için en büyük tehdit ve tehlike olacaktır. Bu sebepten MHP olarak dava arkadaşlarımızla Meclis’te temsil edilen milletvekili arkadaşlarımızla, belediye başkanlarımız, diğer üyelerimizle Türkiye’de önce istikrarın sağlanması sonra toplumsal normalleşme arkasından da köklü bir demokratikleşme sürecini ortaya koyarak Türkiye’yi ateş çemberinden çıkarmaya kararlı olduğumuzu ve Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin bir kez daha arkasında durduğumuzu ifade etmek istiyorum.

ABD’Yİ İKNA ETMEK YADIRGANMAMALI: (ABD askerlerinin Şanlıurfa’ya gelmesi) Senelerdir ortalarda dolaşan, Irak ve Suriye’de Türkiye’yi tehdit edebilecek her türlü gayretin içerisinde olan, ama Türkiye’nin bugünkü demokratik yaklaşımı, kararlı duruşu ve dış politikadaki  etkinliğiyle 95 tane Amerikalı Türkiye’ye gelmişse bunları ikna edip merkezi bir işbirliği ile Türkiye’yi tehdit ve tehlikelerden kurtaracak bir akılcılığı öne çıkarmak lazım. Suriye’de dolaşan Amerikalıları, çuval geçirenleri bir kenara atacaksınız, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin dış politikadaki etkilerini de dikkate alarak Türkiye’de bir güvenlik koridorunun oluşması için her tarafı karıştıran Amerika’yı ikna ederek biraz tehdit ve tehlikeleri hafifletmek yolu yadırganacak bir yol olarak düşünülmemelidir.

PERŞEMBE PAZARINI BİLİRİZ: Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ni karşılıksız destekliyoruz, herhangi bir pazarlık söz konusu değil, bir beklenti içinde değiliz, pazar olarak perşembe pazarını biliriz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.