Diyarbakır Bağlar'daki eğitim destek evlerinde Kürtçe ilgi görüyor

Diyarbakır Bağlar'daki eğitim destek evlerinde Kürtçe ilgi görüyor

Bağlar Belediyesi eğitim destek evlerine bu yıl yaklaşık 3 bin öğrenci başvurdu.

YÜKSEKOVA HABER

DİYARBAKIR - 2013 yılı içerisinde eğitim destek evlerinde rağbet gören dersler arasında en çok Kürtçe yer alırken, Ekoloji dersi ise öğrencilerin en fazla üzerinde tartıştığı ders oldu.

Ekonomik olarak dezavantajlı öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmak amacıyla Bağlar Belediyesi tarafından kurulan eğitim destek evlerine bu yıl yaklaşık 3 bin öğrenci başvurdu. Farklı atölyelerin yanı sıra Kürtçe dil eğitimine de ağırlık veren destek evleri, dersler arasında ekoloji dersini zorunlu hale getirdi. Bağlar Belediyesi Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi olarak üç yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi Koordinatörü Tahir Saçaklı, daha verimli olabilmek için eğitim destek evinde yenilikler yaptıklarını belirterek, “Eğitimlerimizi daha nitelikli hale getirmek açısından verdiğimiz dersler arasında ekoloji dersini zorunlu hale getirdik. Artık bütün sınıflarımızda ekoloji dersi zorunlu olarak veriliyor. Öğrencilerimizin en fazla tartıştığı ders ekoloji dersi oldu” dedi.  Aileleri de çalışmaya katabilmek için yeni bir yöntem belirlediklerini anlatan Saçaklı, “Bunun için kendi aramızda meclisler kurduk. Aileleri bu çalışmanın bir parçası yapmak için böyle bir yola başvurduk. Amacımız aileleri de eğitimin içine almaktır. Artık bütün çalışmalarımızda öğrencilerimiz aileleri ile birlikte yer alacaklardır” diye konuştu.

‘Kürtçe artık bir ders olarak veriliyor’

Nüfusuyla Türkiye’nin birçok ilinden büyük olan Bağlar için iki eğitim destek evinin tam kapasite ile çalıştığı halde yetmediğini kaydeden Saçaklı, “Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nde 450 kişilik bir kapasitemiz var. Buraya bin 600’e yakın öğrenci her yıl başvuruyor ve biz sadece 450 kişiyi alabiliyoruz. Buna fiziki anlamında yerimiz maalesef müsait değildir. Kürtçeye her geçen yıl artan bir talep söz konusu. Bütün öğrencilerimize Kürtçe artık bir ders olarak veriliyor” şeklinde konuştu.

‘Burada her yönüyle kendimizi geliştiriyoruz’

Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nin açıldığı günden beri eğitim aldığını dile getiren Şervan Öncü, “Burada her yönüyle kendimizi geliştiriyoruz. Tiyatro, resim, folklor vb. etkinliklerde de kendimizi eğitiyoruz” dedi.  Bağlar’da üniversiteye hazırlanan gençler için daha fazla eğitim destek evlerinin açılmasını istediklerini aktaran Öncü, “Nitekim Bağlar Türkiye’nin birçok şehrinden daha büyük. Onun için birkaç eğitim destek evinin daha açılması gerekiyor” diye konuştu.

‘Öğrencilerimiz bütün derslerin Kürtçe verilmesi için talepte bulunuyor’

Bağlar çocuklarına on yıldır eğitim verdiklerini söyleyen Bağlar Eğitim Destek Evi Koordinatörü Seyran Sönecek, çocukların yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla çok çeşitli atölye çalışmalarını yürüttüklerini vurguladı. Sönecek, “Bu yıl bize ortalama bin 200 kişi başvurdu. Biz tabi sınıf mevcuduna göre öğrenci alabiliyoruz. Maddi durumları kötü olan ailelerin durumlarını da baz alarak yaklaşık yedi yüz öğrenci alabildik. Kürtçe dersinde çocuklar adeta kendilerini buldular. Kürtçeyi çok aşırı seviyorlar. Artık onlar hikayelerden tutalım bilmecelere kadar tüm yaşamı Kürtçe anlatıyorlar, kurdi yaşıyorlar. Öğrencilerimiz bütün derslerin Kürtçe verilmesi için talepte bulunuyor, bu onların dili ne kadar benimsediklerini gösteriyor. Şu an Kürtçe bir ders olarak veriliyor ama asıl amacımız Kürtçede tam eğitime geçmek” diye konuştu.

Bağlar eğitim destek evlerinde Kürtçe yoğun ilgi görüyor

Bağlar eğitim destek evlerinde Kürtçe yoğun ilgi görüyor

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.