Ayhan Bilgen: Siyaset, özeleştiri yapma cesaretiyle değerli

Ayhan Bilgen: Siyaset, özeleştiri yapma cesaretiyle değerli

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, soru üzerine Selahattin Demirtaş'ın hendeklerle ilgili "özeleştiri" sözleri için "Siyaset, özeleştiri yapma cesaretiyle değerli" dedi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’e Demirtaş, hendeklerle ilgili olarak, “Bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum” sözleri soruldu. Bilgen, “Önlemeye gücümüz yetmediğine göre, hem tespit etmekte hem de gerekli siyasal çözümü inşa etmek konusunda eksikliğimiz olduğunu görmemiz, kabul etmemiz, ifade etmemiz gerekiyor” dedi.

Bilgen, Demirtaş’ın hükümetle yapılan görüşmeleri de anlattığını belirten Bilgen, “Tam da o sözlerin ve diğer değerlendirmelerinin, günlerce 70 yaşındaki bir kadının cenazesinin 8 gün sokaktan alınamamasına dair tespitlerinden, hükümet çevreleriyle yapılan görüşmelere kadar olan tüm değerlendirmelerin iktidar partisi tarafından da cevaplanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi.  Gündemdeki konuları değerlendirmelerde bulunan Ayhan Bilgen, 16 Nisan referandumuyla OHAL’in hale getirildiğini söyledi. Bilgen, “Yani ülkenin KHK’larla yönetilme alışkanlığının kurumsallaştırılmasıdır. Anayasal güvenceye kavuşturulmasıdır. Bu, yasamanın yetkisinin gasp edilmesidir” dedi.

Referandumun yıl dönümünde OHAL’in uzatılmak istenmesine karşı açıklamalar yapacaklarını dile getiren Bilgen, “Biz parti olarak il örgütlerimizin bu konuda açıklamalar yapması için Genel Merkez olarak da bir genelge yayınladık” diye konuştu.

‘KİMYASAL SİLAHTAN ÇOK CENEVRE PAZARLIĞI KOKUSU VERİYOR’

Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiasının ardından yaşanan gelişmelere değinen Ayhan Bilgen, “Kim tarafından ve kime karşı yapılmış olursa olsun kimyasal silah kullanılması iddiası kabul edilemez bir durumdur. Ama Suriye’de başkaca sivil ölümlerini, hava bombardımanlarını dert edinmeyip sadece bu konuya odaklanmak bile, kimyasal silah konusunda duyarlılıktan çok, Cenevre sürecinin nasıl inşa edileceğine dair bir pazarlık kokusu vermektedir” ifadelerini kullandı.

‘TUTARSIZ YAKLAŞIMLARDAN VAZGEÇİLMELİ’

“Türkiye, Suriye politikasında tutarlı davranmalıdır” diyen Bilgen, şöyle devam etti:

“Çünkü bir taraftan Astana fotoğrafı vermek, ama iki gün sonra da Batı’dan gelen iddialar üzerine Batı’ya Suriye’ye müdahale çağrısı yapmak hiçbir tutarlılık içermiyor. Batı’yı göreve çağırıp sonra dönüp ‘Akdeniz’e ateşi taşımayın’ demek bir başka yaman çelişki olarak karşımızda duruyor. Türkiye bütün tarafları idare etmek ve Nasrettin Hoca’nın söylemiyle ‘Sen de haklısın sen de haklısın’ demek yerine, hak temelli ve barışı inşa edecek sürecin savunucusu olmalıdır. Tutarsız yaklaşımlardan vazgeçmelidir.”

‘SADECE DEMİRTAŞ DEĞİL BİR DÖNEM YARGILANIYOR’

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmasının görüldüğünü hatırlatan Ayhan Bilgen, “Ne acı ki, Demirtaş’ın ülke gündemiyle ilgili duruşmada dile getirdiği çok önemli tespitler birkaç yayın organı dışında kamuoyuna yansımıyor. Oysa orada Sayın Demirtaş yargılanmıyor sadece, bir dönem yargılanıyor. Sayın Demirtaş da o döneme dair açıklamalar yapıyor” dedi.

‘EKSİKLİĞİMİZ OLDUĞUNU KABUL ETMEMİZ GEREKİYOR’

Duruşmada, Demirtaş’ın hendekler konusundaki “İtiraf ediyorum ilk haberler geldiğinde bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. Bunu partililerime bir öz eleştiri olarak söylüyorum” sözleri sorulan Bilgen, şunları söyledi:

“Uzun bir bağlamın içinden yapıyor bu değerlendirmeyi. Siyaset, özeleştiri yapma cesaretiyle değerli ve önemlidir. Ve siyaset neticesiyle tartışılır. Türkiye o süreçte çok büyük kayıplar verdi. Çok ciddi sayıda ölümler gerçekleşti. Demirtaş’ın ifadesiyle, insanlığımızdan utanacak manzaralarla karşı karşıya kaldık. Bunu önlemeye bizim gücümüz yetmediğine göre, hem tespit etmekte hem de gerekli siyasal çözümü inşa etmek konusunda eksikliğimiz olduğunu görmemiz, kabul etmemiz, ifade etmemiz gerekiyor.

Yani sürecin bir bütün olarak eleştirisini yapmak, kimin ne kadar payı vardı, bununla ilgili tartışmak ön açıcı olacaktır. Aslında Sayın Demirtaş’ın duruşma salonunda yaptığı budur. Tam da o sözlerin ve diğer değerlendirmelerinin, günlerce 70 yaşındaki bir kadının cenazesinin 8 gün sokaktan alınamamasına dair tespitlerinden, hükümet çevreleriyle yapılan görüşmelere kadar olan tüm değerlendirmelerin iktidar partisi tarafından da cevaplanması gerekiyor.”

ÇİÇEK’İN AÇIKLAMASI: DAHA DİKKATLİ KONUŞMALARI GEREKİR

Bilgen’e, “CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’in HDP için ‘terörle arasına mesafe koyarsa işbirliği olabilir’ dedi. Bir görüşme var mı, kapalı diplomasi HDP için de geçerli mi?” sorusu yöneltildi.

Çiçek’in de “terör” suçlamasıyla yargılandığını hatırlatan Ayhan Bilgen, “Türkiye’nin son 5-10 yılına tanıklık eden insanların yargılama süreçleriyle terör kavramının nasıl keyfi kullanıldığına dair tanıklığına rağmen daha dikkatli konuşmaları gerekir. Kendisi de terör suçlamasıyla yargılandı, tutuklu kaldı. Türkiye’de Genelkurmay başkanlarından gazetecilere ve STK’lara kadar birçok isim çeşitli örgütlerle ilişkilendirilerek yargılandılar. Terör kelimesi Türkiye’nin siyasetinde içine her şeyi atabileceğimiz dipsiz bir kuyudur. Elbette ki, şiddete karşı olmak, çözüm üretmek siyasetçinin görevidir. Ama bunun farkında olmak gerekiyor” dedi.

‘BÖYLE YÖNTEMLERDEN MEDET UMULMAMALI’

Bilgen, CHP’nin HDP ile ilgili tespit yaparken, bunların “parti tabanı içinde içselleştirilip içselleştirilmediği konusunda bir irade geliştirmesi”ni önerdi.

CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun da cezaevinde olduğunu söyleyen Bilgen, “Yani genel başkanlarının, Sayın Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerdeki sözleri de bu konuda çok ciddi tartışmaları olduğunu gösteriyor. Bugün Enis Berberoğlu ve Sayın Demirtaş ile bizim milletvekillerimizin cezaevinde olmasında kimin ne kadar payı olduğunu herkesin görmesi gerekiyor. Dolayısıyla galiba böyle yöntemlerden medet umulmasına da mesafe koyulması gerekiyor. Eski alışkanlıklarla siyaset yaparak Türkiye’yi demokratikleştirme iddiasının toplumda da inandırıcılığı olmayacaktır” diye konuştu.

DEMİRTAŞ’IN ADAYLIĞI İDDİASI: KENDİ DEĞERLENDİRMELERİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Selahattin Demirtaş’ın, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olabileceği iddiaları sorulan Ayhan Bilgen, sözleri şöyle sürdürdü:

“Sayın Demirtaş’ın geçmişteki Cumhurbaşkanlığı adaylığı son derece başarılı geçmiş, kamuoyunda da ilgi görmüştü. Elbette bu kaygı, yaşadığı sürecin de ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden birisidir. Sayın Selahattin Demirtaş Parti Meclisi üyemizdir, milletvekilimizdir ve bir önceki dönemde Eş Genel Başkanımızdır. Bu konuyla ilgili kendi değerlendirmeleri belirleyici olacaktır, dikkate alınacaktır. Sonuçta kongreye giderken Sayın Demirtaş’ın önerileri, kendisiyle ilgili kararı, adaylarla ilgili değerlendirmeleri dikkate alınarak karar verilmiştir. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı sürecinde de şüphesiz görüş ve düşünceleri alınacaktır. Önümüzdeki günlerde onun siyaset yapmasını engelleyici arayışlar, kendi ifadesiyle onu siyasi yasaklı duruma getirecek arayışlar, Türkiye için de, partimiz açısından da son derece önemli olacaktır.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.