Anayasa Komisyonu çalışmalarına bir doğum bir de ölüm haberiyle başladı

Anayasa Komisyonu çalışmalarına bir doğum bir de ölüm haberiyle başladı

Meclis Anayasa Komisyonu, siyasi partiler arasında ittifakı ve seçimlerin yapılış şekliyle ilgili düzenlemeler içeren 26 maddelik teklifin görüşmelerine başladı.

Komisyon Başkanı AK Partili Mustafa Şentop, toplantıyı “Mutlu bir haberi paylaşmak istiyorum” diyerek açtı. Şentop, Anayasa Komisyonu üyesi Abdurrahman Öz’ün Ahmet Yusuf adlı oğlu olduğunu duyurdu, “Tutanaklara geçsin” esprisi yaptı. Komisyon üyesi milletvekilleri tebriklerini iletirken, Öz’e kaç çocuğu olduğunu sordular. Abdurrahman Öz 4 çocuğu olduğunu, bir çocuğunun üniversitede okuduğunu söyleyince CHP Milletvekili Muharrem Erkek “Değişiklik önergesi vereceğiz, 5 olsun” esprisi yaptı.

‘BUNLAR DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR, YAPILACAKTIR’

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün “Bu mutlu haber üzerine şimdi hep birlikte gidip kutlama yapmalıyız?” sözleri ise Komisyon üyelerini güldürdü. Komisyon Başkanı Şentop “Bunlar düşünülmüştür, yapılacaktır” diyerek toplantıya devam etti. Bu arada Öz’ün oğlu Ahmet Yavuz’un doğumu nedeniyle Komisyon üyelerine baklava ikram edildi.

ANAYASAYA AYKIRILIK ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Komisyon’un CHP’li milletvekilleri teklifin bütününün Anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla önerge verdi. Komisyon Başkanı Şentop, tek tek maddeyle ilgili anayasaya aykırılık iddiasında bulunulabileceğini ama 26 maddenin tamamının Anayasaya aykırı olduğuyla ilgili bir önerge çok görmediklerini söyledi. CHP’nin önergesi oylanarak reddedildikten sonra maddelerin görüşülmesine geçildi.

‘KOMİSYONU NEDEN GERİYORSUNUZ BAŞKAN?’

Bu sırada CHP milletvekilleri, teklifin geneli üzerinde görüşmeler yapılmadan maddelere geçildiğini belirterek buna karşı çıktı. Komisyon Başkanı Mustafa Şentop ise Alt Komisyon’un geneli üzerinde görüşmeler tamamlandıktan sonra kurulduğunu, görüşmelerin herhangi bir aşamasında bu tür komisyonların kurulması kararı alınabileceğini söyledi. CHP milletvekilleri, “Oldu bittiye getiriyorsunuz”, “Bu doğru bir yöntem değil”, “Alt Komisyon yetkisini gasp ediyorsunuz” tepkisi gösterdi. Komisyon Başkanı “Alt komisyonun yetkisini biz belirliyoruz” yanıtı verdi. Bu sırada CHP milletvekilleri söz talepleri karşılanmayınca, “Doğru iş mi yapacağız, sizin istediğiniz işi mi yapacağız”, “Komisyon’u neden geriyorsunuz başkan” diye tepki gösterdi. Şentop bir açıklama yapmaya çalıştığını belirtirken, “Biz cevap vermeyecek miyiz? Ben konuşmayayım hep siz konuşun o zaman” karşılığını verdi. Kısa süreli gerilimin ardından 1. madde üzerinde görüşmelere geçildi.

SANDIK BAŞKANLARI TARTIŞMASI

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, konuşmasında sandık kurulu başkanlarının tamamının kamu görevlilerince belirlenecek olmasını eleştirdi, “Sandık kurullarına iktidar partisinin memuru atanmak istiyor, tıpkı valiler gibi” eleştirisi getirdi. Bu sırada söz alan Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, son referandumda sandık kurulu başkanlarıyla ilgili verileri paylaştı. Şentop’un verdiği bilgiye göre 16 Nisan referandumunda sandık başkanlarının 122 bin 173’ü kamu görevlisi iken siyasi partilerin önerdiği isimlerden kurayla belirlenen sandık kurulu başkanı 54 bin 498 oldu. Şentop’un verdiği bu bilgi üzerine Beştaş, “Bu 54 bini de kaldırmak istiyorsunuz, öyle mi?” diye sordu. Şentop, siyasi partilerden gelen sandık kurulu başkanlarının 18 bin 281’inin AK Parti’den olduğunu söyledi.

KOMİSYONA CENAZE ARASI

Anayasa Komisyonu toplantısı sırasında CHP Parti Meclisi Üyesi Yavuz Karan’ın kalp krizi nedeniyle öldüğü haberi geldi. CHP Milletvekili Levent Gök, ölüm haberini paylaştıktan sonra Komisyon toplantısına kısa bir ara verilmesini talep etti. Bunun üzerine Komisyon toplantısına 15 dakika ara verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.