Altın düşüyor, dolar yatay seyirde

Altın düşüyor, dolar yatay seyirde

İstanbul serbest piyasada dolar 6,76 liradan, euro 7,63 liradan haftaya başladı. Gram altın 369 liradan açılış yaparken, küresel piyasalar yeni haftada Fed'e odaklandı.

Küresel piyasaların geçen haftayı pozitif tamamlaması sonrası yeni haftada ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı takip edilecek. Bu hafta, çarşamba günü gerçekleştirilecek Fed’in Açık Piyasa Komitesi toplantısının yanı sıra hafta genelinde ABD ve Çin’de enflasyon ile Avrupa’da büyüme ve sanayi üretim verilerinin yatırımcıların odağında.

Dünya genelinde, geçen hafta açıklanan Satınalma Yöneticileri Endeksi verilerinin genel olarak beklentilerden iyi gelerek ekonomilerdeki canlanmaya işaret etmesinin yanı sıra hükümet ve merkez bankalarının teşvikleri piyasalardaki risk iştahını artırdı. Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdamın, azalış beklentilerine karşın artışa işaret etmesi sonrası New York borsasında yükselişler yüzde 3’ü aştı.

PETROL 3 AYIN ZİRVESİNDE

Brent petrolün varil fiyatı da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 9 Haziran’daki toplantısı öncesi, üye ülkelerin üretim kesintisinin devam etmesi yönünde anlaştığı yönündeki haberlerle geçen hafta, bir önceki hafta kapanışına göre yüzde 11,5 değer kazanarak 41,9 dolarla yaklaşık 3 ayın zirvesine çıktı.

Petrol fiyatlarındaki artışın desteklediği enerji devi hisse ve fonlardaki değer artışı da pay piyasalarındaki yükselişte önemli bir rol oynadı.

ABD
ABD’de cuma günü Dow Jones endeksi 3,15, S&P 500 endeksi yüzde 2,62 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,06 değer kazandı.

AVRUPA
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı (PEPP) beklentilerin üzerinde artırması ve Almanya’daki yeni hanehalkı destekleri ile yükseliş eğilimini koruyan Avrupa borsaları, cuma günü yüzde 3’ü aşan artışlar kaydetti. Cuma günü Almanya’da DAX endeksi yüzde 3,36, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,25 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 3,71 değer kazandı.

ASYA
Asya borsaları ise yeni haftaya karışık bir seyirle başladı. Japonya’da açıklanan GSYH verisinin ilk çeyrekte yüzde 2,2 ile beklentilerden daha fazla düşüş kaydetmesine kaşın Nikkei 225 endeksi, artan küresel risk iştahı ile yüzde 1 değer kazandı. Kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izlerken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2 düşüş gösterdi.

TÜRKİYE
Cuma günü yüzde 0,44 değer kazanan BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 4,27, 13 günlük ralli sürecinde de yüzde 10,9 prim yaptı. Borsa günü ise 110.459 puandan açtı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 108.000 seviyesinin destek, 113.000 puanın direnç konumuna geldiğini söyledi.

Altın fiyatları gerilemeye devam ederken, döviz kurları yatay seyirde. İstanbul serbest piyasada dolar 6,76 liradan, euro 7,63 liradan haftaya başladı. Gram altın 369 liradan açılış yaparken, çeyrek altın 609 liradan satılıyor.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.