Alternatif gece pazarı

Alternatif gece pazarı

Türkiye'de kapitalizmin can damarı haline gelen AVM'lerdeki alışveriş anlayışına karşı sınırlı da olsa alternatif pazarlar kuruluyor.

ANKARA - Kapitalizmin her geçen gün etkisini daha fazla hissetirdiği Türkiye'de, sınırlı da olsa alternatif arayışlar, farklı yaklaşımlar kendisini gösteriyor. Ankara Cebeci'de kurulan gece pazarı da bu tür alternatif alışverişin yaşandığı mekanlardan biri. Hakkari'den, Ankara'nın Türközü Mahallesi'ne yerleşen Kürtler, kağıt toplayıcılığı yaparak, pazar yerlerinde ve inşaatlarda çalışarak yaşamlarını sürdürmelerinin yanı sıra elde ettikleri ürünleri Cebeci'de kurulan gece pazarında satıyor. Daha çok yoksulların ve öğrencilerin tercih ettiği pazarda satışlar gece 4'te başlıyor. 4'ten önce satışın yasak olduğu pazarda, esnaf hazırlığını gece saat 2'den başlayarak yapıyor. 

i-1-20150629125338.jpg

Cumartesi ile Pazar günleri açık

Her görüşten insanın uğradığı pazarda, bazen Ankara havası ile Kürtçe müzikler birbirine karışıyor. Yoğunluğun sabah saatlerinde arttığı pazar, hem esnaf hem de alışverişe gelen ve genelde ikinci el ve farklı ürün arayışında olanların uğrak yerlerinden biri. Cumartesi ile Pazar günleri de açık olan ve satışların gece 04:00'te başladığı pazar saat 14:00'e kadar açık kalıyor. Ancak, antika tutkunları başta olmak üzere daha iyi ürün satın alma isteğinde olan insanlar, genelde satışların başladığı ilk saatleri tercih ediyor. 

Antika bölümü 

Pazarda açılan antika bölümde ise fotoğraf makineleri, saksafonlar, plaklar, televizyonlar, elbiseler ve gramafon gibi farklı türlerde çok sayıda eşya bulunuyor. Piyasada satılan eşyaların üçte biri fiyatına satılan eserler yoğun talep görürken, eşyaları satan esnaf ise az bir karla eşyaları sattıklarını belirterek, amaçlarının alternatif bir pazar alış verişi sunmak olduğunu belirtiyor. 

Öğrencilerin uğrak yeri

Ankara Üniversitesi'nin karşısında bulunan Pazar, öğrencilerin uğrak yerlerinden. Herkesten önce pazara gelen öğrenciler geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve ancak bu tarz pazarlarda alışveriş yapabildiklerini belirterek, sömürü ortamına dönüştürülen öğrencilik koşullarının, kendilerine bu tarz ucuz eşya satan yerlerden başka alışveriş yapma imkanı vermediğine dikkat çekiyor.

Hakkari'den köy boşaltmalarından kaynaklı Ankara'ya göç eden pazar esnafından İbrahim Konyalı, Ramazan ayı dolayısıyla çalışmakta zorlandıklarını belirterek, "Ekmek paramızı kazanmak zorundayız o yüzden gece 2'de gelip öğleye kadar çalışıyoruz" dedi. Konyalı, "Buraya gelen yurttaşlar da biz de memnunuz, herkes istediğini alıyor burada" sözleriyle de pazar fiyatlarının uygunluğuna vurgu yaptı. 

Ne ararsan var 

İkinci el tripot, kamera, takılar, ev eşyası, elbiseler, tornavida, bilgisayar, yazıcı, cep telefonları gibi her türlü eşyanın bulunduğu pazarda gece başlayan çalışma mesaisi, günlük kira süresinin bittiği öğle saatlerinde yerini bir diğer pazar emekçisi olan sebze-meyve satıcılarına bırakıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.